Малкото донори у нас спират България да е пълноправен член на Евротрасплант

Изображение 1 от 2

  Ниският брой на донорите у нас затваря възможността България да стане пълноправен член на „Евротрансплант“-организацията, която дава възможност да получим при спешен случай орган или български гражданин да бъде трансплант в чужбина. Това посочи в изявление пред медиите Кирил Ананиев по повод кампанията, който Здравното министерство стартира от днес под мотото „Да, за живот“.

  „Донорството няма аналог, като хуманен акт. Трансплантацията е уникално постижение на медицината, с която се дарява живот на хиляди хора, сбъдва се желанието на хиляди хора, които имат нужда от трансплантация в България“, посочи здравният министър.

  Кирил Ананиев подчерта, че към днешна дата у нас има 1151 пациенти, които се нуждаят от трансплантация. От тях над хиляда чакат за бъбречна трансплантация. В същото време от началото на тази година са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12- от жив донор. Факт е обаче и, че расте броят на отказите от страна на близките на даряват органи на хората, които са изпаднали в мозъчна смърт. Но това е проблем и в световен мащаб, отбеляза Кирил Ананиев.

  „ Да увеличим броя на трансплантациите- това е една изключително важна мисия, която дължим на хората, които имат нужда, за да могат да живеят по- продължително време.

  Да увеличим броя на донорите в България би трябвало да стане лична кауза за всеки от нас, защото в края на нашият земен път ще можем да дадем ново начало на един човешки живот.“, посочи още министър Ананиев.

  Кампанията, която стартира МЗ ще е продължи в активната си част до 5-ти декември. Приоритет в нея ще е повишаването на информираността за важността на донорството. „Искаме тази информационна кампания да стигнем до всеки български гражданин, да го накараме да се замисли за ролята и ползите от донорството, и трансплантациите. Иискаме тази тема да влезе във всяко семейство, в училищата, в университетите- навсякъде да се води дебата колко е необходимо за запазване на живота донорството!“, посочи още здравният министър Кирил Ананиев.

  Той подчерта, че за кампанията са мобилизирани

  всички лекари -координатори по донорството и екипите, които работят по темата.


   

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  03 юни 2020
  Последни новини