Малкото донори у нас спират България да е пълноправен член на Евротрасплант

Изображение 1 от 2

    Ниският брой на донорите у нас затваря възможността България да стане пълноправен член на „Евротрансплант“-организацията, която дава възможност да получим при спешен случай орган или български гражданин да бъде трансплант в чужбина. Това посочи в изявление пред медиите Кирил Ананиев по повод кампанията, който Здравното министерство стартира от днес под мотото „Да, за живот“.

    „Донорството няма аналог, като хуманен акт. Трансплантацията е уникално постижение на медицината, с която се дарява живот на хиляди хора, сбъдва се желанието на хиляди хора, които имат нужда от трансплантация в България“, посочи здравният министър.

    Кирил Ананиев подчерта, че към днешна дата у нас има 1151 пациенти, които се нуждаят от трансплантация. От тях над хиляда чакат за бъбречна трансплантация. В същото време от началото на тази година са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12- от жив донор. Факт е обаче и, че расте броят на отказите от страна на близките на даряват органи на хората, които са изпаднали в мозъчна смърт. Но това е проблем и в световен мащаб, отбеляза Кирил Ананиев.

    „ Да увеличим броя на трансплантациите- това е една изключително важна мисия, която дължим на хората, които имат нужда, за да могат да живеят по- продължително време.

    Да увеличим броя на донорите в България би трябвало да стане лична кауза за всеки от нас, защото в края на нашият земен път ще можем да дадем ново начало на един човешки живот.“, посочи още министър Ананиев.

    Кампанията, която стартира МЗ ще е продължи в активната си част до 5-ти декември. Приоритет в нея ще е повишаването на информираността за важността на донорството. „Искаме тази информационна кампания да стигнем до всеки български гражданин, да го накараме да се замисли за ролята и ползите от донорството, и трансплантациите. Иискаме тази тема да влезе във всяко семейство, в училищата, в университетите- навсякъде да се води дебата колко е необходимо за запазване на живота донорството!“, посочи още здравният министър Кирил Ананиев.

    Той подчерта, че за кампанията са мобилизирани

    всички лекари -координатори по донорството и екипите, които работят по темата.


     

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини