Борисов забранява четвърти мандат на кметовете от ГЕРБ. Преглед на печата

24 часа

Борисов забранява четвърти мандат на кметовете от ГЕРБ

"ГЕРБ няма да подкрепя кметове повече от три мандата", каза Борисов в началото на септември. "Един от мотивите за това решение е, че така партията се обновява", продължи той и като пример посочи ситуацията в Русе, където въпреки успешните два мандата кметът Пламен Стоилов не бе издигнат за трети.

"Това е последният път, в който пускам кметовете повече от трети мандат. Защото ние правим много неща, но винаги има един-два негатива, които ни ги прикачват и започват да се упражняват върху тях. Стоилов остава в партията и ще помага с всичко", посочи през септември премиерът.

Както "24 часа" писа, ако се реализира точно тази идея за освежаването, означава, че поне 7 прочути имена - управниците на Бургас Димитър Николов, на Стара Загора Живко Тодоров, на София Йорданка Фандъкова, на Смолян Николай Мелемов, на Велико Търново Даниел Панов, на Варна Иван Портних, на Силистра Юлиян Найденов, май започват последни 4 години от кариерата си в местната власт.

Труд

Страх от съдбата спира донорите

42% от българите се страхуват да не предизвикат съдбата, ако станат донори на органи. 57 на сто се боят медицинските екипи да не пестят усилията си за спасяването на живота на човек, дал съгласието си за донорство. 34% са на мнение, че "не искат да мислят за фатални неща", затова нито разговарят по темата, нито дават съгласие за донорство. В това вярват по-ниско образованите групи. Данните идват от проучване на "Алфа Рисърч", поръчано от Министерство на здравеопазването. То е проведено в периода 21-30 септември чрез 800 интервюта. Изследването беше представено при старта на кампанията "Да! За живот!", който бе даден от здравния министър Кирил Ананиев.

Всеки пети има морално-религиозни причини да не стане донор. Проучването показва още, че три четвърти от българите биха потърсили възможност за трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи. 74,1% казват, че ако им се наложи - на тях или на техен близък - биха потърсили възможност за трансплантация. 8% не биха се възползвали от трансплантация при нужда.

Монитор

22 школа учат хлапета със специални потребности

22 училища и детски градини предлагат иновативно обучение за хлапета със специални образователни потребности.

В списъка влизат три прогресивни училища, които се фокусират върху напредъка на детето и това какви са неговите нужди. 13 пък са частните образователни институции, в които се следва педагогическа система "Монтесори", сочи проверка на "Монитор" в регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Те се допълват от шест иновативни школа, които са избрали различения педагогически подход в отделни свои паралелки, посочват от МОН.

Учениците, които се обучават в прогресивните училища, техните родители и учители са общност. Хлапетата в един клас са не повече от 20-22, като на всеки десет има по един педагог. Всеки малчуган следва индивидуален план за учене заедно с учителите и родителите.

Сега

Нова "промоция" на БДЖ - плащаш за първа класа, пътуваш на крак

БДЖ отново погоди номер на клиентите си. 50 пътници по маршрута Варна-София, закупили билети за първа класа за неделя, останаха без места и изминаха разстоянието на крак, разкри репортаж на Би Ти Ви. Причината? Композицията поела на път без вагон първа класа заради "технически проблем".

Минути преди 18 ч. влакът Варна - София пристига навреме на столичната Централна гара. От него обаче слизат десетки недоволни пасажери. Сред тях е и Радослав, тръгнал от Белослав до столицата за планова операция. "От Горна Оряховица ме вдигнаха и ми казаха - няма свободни места. Идват хора и казват: "Това място е моето". И аз трябва да стана", разказва Радослав пред Би Ти Ви.Така мъжът довършил пътуването си прав, въпреки че 5 дни по-рано си купил билет първа класа със запазено място.

"Техническа неизправност е причината бързият влак Варна - София на 3.11. 2019 г. да потегли без вагон първа класа. По-сериозно струпване на пасажери е имало след Плевен. Грешка на служителите е, че не са насочвали пътниците към свободните места", поясняват от БДЖ. Капитал дейли

Домусчиев дължи 52 млн. лв. неустойка по договора за приватизация на БМФ

Кирил Домусчиев трябва да плати 52 млн. лв. неустойка по договора за приватизация на Параходство "Български морски флот" - БМФ. Това показват окончателните сметки на Агенцията за приватизация, която наскоро се трансформира в Агенция за публичните предприятия и контрол. Информацията беше съобщена първо от Mediapool, като беше потвърдена от агенцията пред "Капитал".

Сумата от (52 252 446 лв.) ще бъде предявена от агенцията пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Неустойката е за неизпълнение на разписания по договор средногодишен общ тонаж на корабите за целия 10-годишен следприватизационен период..

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини