Гняв в Испания заради групово изнасилване на 14-годишна

Решението на съда в Барселона да оправдае петима мъже, обвинени в групово изнасилване на 14-годишно момиче по обвинението в сексуално посегателство, предизвика възмущение в Испания.

Съдът изключи изнасилването, тъй като жертвата е била в "безсъзнателно състояние" и обвиняемите не са използвали насилие или заплаха. Това е изискване съгласно испанското законодателство за обвинение в сексуално посегателство, което по закон е еквивалент на изнасилване, пише World Justice News.

Вместо това те са осъдени на затвор за по-малкото престъпление сексуално насилие. Петимата са осъдени на между 10 и 12 години затвор. Присъда за сексуално посегателство би довела до присъди между 15 и 20 години затвор.

В момента в Испания се преразглежда определението, за да се реши дали да се основават случаите на изнасилване на изричното съгласие на жената за секс.

През последните години редица европейски държави променят законите си, за да определят изнасилването като секс без съгласие. Швеция промени закона миналата година, а Дания прави същото.

Присъдата в Барселона идва въпреки решение по подобен случай от испанския Върховен съд, който повиши присъдата от сексуално насилие до сексуално насилие.

Предполага се, че петимата мъже са били част от покрилата се с черна слава групировка "Вълчата глутница". Членове на бандата са извършили редица изнасилвания на жени в Барселона и Памплона по време на фестивала Сан Фермин през 2016 г.

Решението на съдиите от четвъртък е станало повод за среднощни протести в много испански градове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини