В Русия влезе в сила законът за суверенния интернет

На 1 ноември Русия влиза в сила законът за "суверенния рунет", който предполага инсталирането на системи за филтриране на интернет трафик в мрежите на операторите за противодействие на заплахите. Държавата все още не е одобрила списъка на тези заплахи, както и редица подзаконови нормативни актове. Според източници на Комерсант, разполагането на техническото оборудване ще отнеме още една година, а разпоредбите на закона всъщност няма да действат на цялата територия на страната.

Законът за изменения на Федералния закон „За съобщенията“ и Федералния закон „За информация“ частично влезе в сила на 1 ноември. Законопроектът беше остро критикуван от участниците на пазара и с редица изменения на второ четене беше окончателно приет от Държавната дума на 16 април. Сега той влиза в сила частично. На 1 януари 2021 г. ще влезат в сила редица точки, включително наредбата за националната домейн зона и криптографската защита. 

Законът изисква от операторите да инсталират в мрежите технически средства за противодействие на заплахите (TSPU), което ще позволи филтриране на трафика и ограничаване на достъпа до забранени сайтове.

Тези устройства, които, както посочва Министерството на съобщенията, включват DPI оборудване (Deep Packet Inspection, дълбоко филтриране на трафика), ще бъдат предоставени на операторите от Роскомнадзор, а тяхното инсталиране и поддръжка ще се извърши за сметка на бюджета.

В случай на заплаха за стабилността и функционирането на руския сегмент на Интернет, централизираното управление на мрежата ще премине към Роскомнадзор. Освен това законът предвижда създаването на специален регистър на пунктовете за обмен на трафик и провеждането на учения "поне веднъж годишно", за да се гарантира сигурността на руския сегмент на интернет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини