Археолози откриха таен ацтекски тунел под Мексико Сити

    Археолози откриха таен ацтекски тунел, останал скрит под оживените улици на Мексико Сити в продължение на над 600 години.

    Украсен с резба и рисунки, пасажът датиран от 15-ти век бил посторен от император Монтесума I и се свързва с бога на водата и плодородието Тлалок.

    Древното откритие е част от 15-годишен консервационен проект около Ла Калзада де Сан Кристобал, дом на огромна структура, построена от местните преди стотици години.

    Дългата 27.5 фута стена е украсена с 11 резбовани изображения, а учените се натъкнали и на някогашна дървена врата.

    Сред другите открити предмети били артефакти от стъкло, порцелан, майолика, наред с остани от статуи – обезглавена седяща фигура и крак от друга статуя.

    Археолозите, обаче, били най-развълнувани от изображенията, свързвани с ацтекския бог на водата и плодородието Тлалок.

    Древният бог обикновено бива изобразяван с изпъкнали очи и зъби, придружаван от мълния, царевица и вода.

    Макар да се смята, че Тлалок е творец на живота, ацтеките се страхували от него, защото вярвали, че изпраща градушка и мълнии и има способността да заразява водоизточниците им.

    Монтесума I, който управлявал от 1440 до 1469, провел социални, икономически и политически реформи, за да укрепи управлението на ацтеките.

    Ацтеките били известни със земеделските си умения, въвеждане на напояването, отводнителните зони и създаването на изкуствени острови и езера.

    Цивилизацията въвела и вид йероглифна писменост, сложна календарна система и построила редица пирамиди и храмове. Те били известни и с канибализма си и човешките жертвоприношения.

    През май археолози откриха останките на над 450 души в археологическия обект Zultepec-Tecoaque, сегашно Мексико Сити. Експерти твърят, че те са били държани в плен в продължение на 6 месеца и са били хранени преди да бъдат използвани в жертвоприношения.

    Най-вероятно са били членове на испански конвой от Куба, достигнал териториите на ацтеките през 1520, натоварен с доставки за конкистадора Ернан Кортес.

    Краят им бил ужасяващ - след като попаднали в ръцете на ацтеките, те били държани като затворници в килии и “угоявани” за жертвения ритуал.

    Ацтеките заловили конвой от около 15 мъже, 50 жени, 10 деца и 45 войници през 1520. През следващите 6 месеца градът изял затворниците, включително малките деца и бременните жени воини, чиито глави били набучени на колове, редом с тези на мъжете.

    Според археолозите това е една от най-големите победи на местното население в Мексико по време на инвазията на континента, но само година по-късно Испания завладяла ацтекската империя и разрушили столицата им Теночтитлан.

    Два месеца преди ужасяващата находка, бе направено и още едно откритие, което показва друга тъмна страна на цивилизацията.

    Бяха открити серия ацтекски жертвоприношения в центъра на Мексико Сити, за които експерти вярват, че може би водят до гробницата на императора.

    Даровете включвали богато украсен ягуар предрешен като воин и младо момче, облечено като ацтекския бог на войната.

    Сред находките били и комплект от кремъчни ножове, украсени с перли и скъпоценни камъни.

    Според експерти обектът някога се е намирал пред храм, който най-ранните исторически свидетелства описват като мястото за вечен покой на ацтекските царе, включително Ахуицотл.

    Ахуицотл управлявал между 1486 и 1502 година и бил един от най-великите генерали, според историческите свидетелства.

    Ако царското погребение бъде потвърдено, това ще е първият открит подобен обект, въпреки десетилетните усилия.

    Източник: dailymail.co.uk

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини