Потвърден е ацтекският произход на елизабетинско огледало за викане на духове

    Ново изследване потвърди, че огледало от обсидиан, използвано от Джон Ди, доверено лице на кралица Елизабет I, за да демонстрира призоваване на духове в своите окултни практики, има ацтекски произход.

    „Джон Ди е забележителна ренесансова историческа личност - интересувал се е от астрономия, алхимия и математика - и довереник на Елизабет I“, разказва професор Стюарт Кембъл (Stuart Campbell) от Университета в Манчестър. „По-късно започва да се занимава с гадаене и окултизъм, опитвал се е да говори с ангели, с помощта на инструменти като огледала и кристали".

    Отдавна се подозира, че едно от помощните средства на Джон Ди, обсидианово огледало, сега в Британския музей, има ацтекски произход. Но без записи за това как го е получил, това бе невъзможно да се докаже.

    Сега международен екип учени, включително професор Стюарт Кембъл, разрешават тази загадка с геохимичен анализ. Тяхното изследване, публикувано в списание Antiquity, потвърди ацтекския произход на огледалото на Джон Ди.

    Техният анализ включва бомбардиране на огледалата с рентгенови лъчи, в резултат на което обектите също излъчват рентгенови лъчи, което позволява на учените да измерят състава на артефакта. Това са уникални „пръстови отпечатъци“, които могат да бъдат сравнени с проби от обсидиан, за да се проследи произхода на материала. Екипът проучва четири предмета в Британския музей - огледалото на Джон Ди, две други огледала от ацтеките и полирана правоъгълна плоча от обсидиан.

    Този метод разкри, че и четирите изследвани обсидианови артефакта са направени от мексикански обсидиан, добиван от ацтеките. Огледалото на Джон Ди, заедно с друго с подобен дизайн, произхожда от находище в Пачука, популярен източник на обсидиан сред ацтеките.

    За ацтеките обсидианът също има духовно значение. Използван е като част от медицинските практики, като защита срещу лошите духове и да улавя души върху отражателната си повърхност.

    Едно божество, Тескатлипока, дори е наречен „димящо огледало“ и често е изобразяван с кръгли огледала от обсидиан, като символи на предсказания и сила.

    Подобна символична стойност може да ги е направила привлекателни предмети за европейците, завладявайки земите на ацтеките те да ги събирали и донасяли у дома си като ценни трофеи. Фактът, че огледалата също често се разглеждат като магически артефакти в Европа, може да е послужил като допълнителна мотивация.

    „16-ти век е период, в който са донасяни нови екзотични обекти в Европа от Новия свят и са откривали вълнуващи нови възможности в интелектуалния свят от този период“, разказва професор Кембъл.

    Тези ацтекски огледала са били нови и екзотични предмети, намерили място в много от ранните колекции.

    Легендите за значението на огледалата може да са пътували заедно с тях и може би са мотивирали Джон Ди да придобие огледалото, когато се е натъкнал на него в Европа.

    Stuart Campbell et al, The mirror, the magus and more: reflections on John Dee's obsidian mirror, Antiquity (2021). DOI: 10.15184/aqy.2021.132

    Aztec origin of Elizabethan spirit mirror confirmed, Antiquity Publications

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини