Авария с руска ракета провали изстрелването на мексикански спътник (видео)

Повторение на аварията, при която преди година Русия изгуби спътник, е вероятната причина за проваленото извеждане в орбита на мексикански спътник MexSat-1. Това съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на източник от руския космически отрасъл.

Става дума за предполагаем отказ на рулевите двигатели на третата степен на ракетата "Протон-М". Същата причина провали изстрелването на "Експрес-АМ4Р" точно преди година - на 16 май 2014г. Тогава аварията възникна на 530-та секунда от полета, отломките паднаха в Китай, а разследването установи производствен дефект при сглобяването на ракетата носител. За 2010-2014г. станаха няколко инцидента с "Протон-М", при които Русия изгуби 3  спътника.

Днес аварията стана около 9 минути след старта и 60 секунди преди отделянето на изработения от "Боинг" спътник от носителя.

Руските агенции съобщават, че няколко часа по-рано се е провалил опитът да бъде коригирана орбитата на Международната космическа станция с помощта на прикаченият към нея товарен кораб "Прогрес-26М". Един "Прогрес" падна на 8 май след повреда на ракетата носител "Союз 2.1а".

Източник на РИА "Новости" коментира, че "общата нестабилност в космическия отрасъл на Русия, не особено високата заплата" може да са довели до "некачествено сглобяване на ракетата". Разследването на аварията може да отнеме от няколко дни до няколко седмици.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини