Насекомите намаляват драстично навсякъде, дори в защитените територии

За последното десетилетие броят на насекомите в много райони е намалял с около една трета. Това показват резултатите от проучване на международен изследователски екип, ръководен от учени от Техническия университет в Мюнхен (TUM). Загубата на видове засяга главно тревни площи в близост до интензивно обработвана земя, но също така се отнася и за горите и защитените територии.

Различни проучвания вече показаха, че днес има много по-малко същества, които цъкат, бръмчат, лазят и пърхат из германските поляни, отколкото преди 25 години. "Предишните проучвания обаче се фокусираха изключително върху биомасата, т.е. общото тегло на всички насекоми, или върху отделни видове или видови групи. Фактът, че голяма част от всички насекоми са засегнати, засега не беше ясен" казва Д-р Себастиан Сейболд, учен от групата за наземна екология в ТУМ.

В мащабно проучване на биоразнообразието международен изследователски екип, ръководен от учени от TUM, изследва голям брой групи насекоми в Бранденбург, Тюрингия и Баден-Вюртемберг между 2008 и 2017 г.  Екипът публикува анализа си в Nature.

Изследователите събрали повече от един милион насекоми на 300 места. Те успяха да докажат, че много от близо 2700 изследвани вида са в упадък. През последните години някои редки видове вече не могат да бъдат намерени в някои от изследваните региони. Както в залесените райони, така и в тревистите, учените наброяват около една трета по-малко видове насекоми след 10 години.

"Преди нашето проучване не беше ясно дали и до каква степен горите са засегнати от намаляването на насекомите", казва Сейболд.  Учените измерват намаляване с приблизително 40 процента на биомасата на насекомите в горите, които са изследвали, в сравнение с 2008 година. В тревните площи резултатите били още по-тревожни - в края на периода на изследването биомасата на насекомите намаляла до едва една трета от предишното си ниво.

"Упадъкът в такъв мащаб за период от само 10 години беше пълна изненада за нас - това е плашещо, но се вписва в картината, представена във все по-голям брой изследвания", казва Волфганг Вайсер, професор по екология в университета и съинициатор на съвместния проект.

Всички видове горски и тревни площи, проучени от екипа, били засегнати: пасища на овце, ливади, които се косят и оплождат три до четири пъти годишно, горското стопанство с предимно иглолистни гори и дори неизползваните гори в защитени територии.

Изследователите установяват най-големите загуби в тревистите площи, заобиколени от интензивно обработвана земя, където най-силно засегнатите видове били тези, които не могат да се предвижват надалеч.

В залесените райони най-силно засегнатите групи насекоми, обратно, били тези, които покриват големи разстояния. 

"Настоящите инициативи за справяне със загубите от насекоми са прекалено загрижени за обработването на отделни парцели земя и работят в по-голямата си част независимо един от друг“, казва д-р Сейболд. "За да се спре спадът обаче, нашите резултати показват, че е необходима повече координация на регионално и национално ниво."

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ne
  Nemesis
  1 0
  20:08, 3 ное 2019
  "И ще дойдат над морето като скакалците, но няма да са животни."

  Ние сме в глобалната война.видове изчезване.предстояща хиперинфлация.5G "микровълнов" интернет.Унищожаване на нашите ( европейски ) култури.

  Лъжи и манипулация навсякъде. Къде е резервната планета ?

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини