Насекомите намаляват драстично навсякъде, дори в защитените територии

За последното десетилетие броят на насекомите в много райони е намалял с около една трета. Това показват резултатите от проучване на международен изследователски екип, ръководен от учени от Техническия университет в Мюнхен (TUM). Загубата на видове засяга главно тревни площи в близост до интензивно обработвана земя, но също така се отнася и за горите и защитените територии.

Различни проучвания вече показаха, че днес има много по-малко същества, които цъкат, бръмчат, лазят и пърхат из германските поляни, отколкото преди 25 години. "Предишните проучвания обаче се фокусираха изключително върху биомасата, т.е. общото тегло на всички насекоми, или върху отделни видове или видови групи. Фактът, че голяма част от всички насекоми са засегнати, засега не беше ясен" казва Д-р Себастиан Сейболд, учен от групата за наземна екология в ТУМ.

В мащабно проучване на биоразнообразието международен изследователски екип, ръководен от учени от TUM, изследва голям брой групи насекоми в Бранденбург, Тюрингия и Баден-Вюртемберг между 2008 и 2017 г.  Екипът публикува анализа си в Nature.

Изследователите събрали повече от един милион насекоми на 300 места. Те успяха да докажат, че много от близо 2700 изследвани вида са в упадък. През последните години някои редки видове вече не могат да бъдат намерени в някои от изследваните региони. Както в залесените райони, така и в тревистите, учените наброяват около една трета по-малко видове насекоми след 10 години.

"Преди нашето проучване не беше ясно дали и до каква степен горите са засегнати от намаляването на насекомите", казва Сейболд.  Учените измерват намаляване с приблизително 40 процента на биомасата на насекомите в горите, които са изследвали, в сравнение с 2008 година. В тревните площи резултатите били още по-тревожни - в края на периода на изследването биомасата на насекомите намаляла до едва една трета от предишното си ниво.

"Упадъкът в такъв мащаб за период от само 10 години беше пълна изненада за нас - това е плашещо, но се вписва в картината, представена във все по-голям брой изследвания", казва Волфганг Вайсер, професор по екология в университета и съинициатор на съвместния проект.

Всички видове горски и тревни площи, проучени от екипа, били засегнати: пасища на овце, ливади, които се косят и оплождат три до четири пъти годишно, горското стопанство с предимно иглолистни гори и дори неизползваните гори в защитени територии.

Изследователите установяват най-големите загуби в тревистите площи, заобиколени от интензивно обработвана земя, където най-силно засегнатите видове били тези, които не могат да се предвижват надалеч.

В залесените райони най-силно засегнатите групи насекоми, обратно, били тези, които покриват големи разстояния. 

"Настоящите инициативи за справяне със загубите от насекоми са прекалено загрижени за обработването на отделни парцели земя и работят в по-голямата си част независимо един от друг“, казва д-р Сейболд. "За да се спре спадът обаче, нашите резултати показват, че е необходима повече координация на регионално и национално ниво."

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ne
  Nemesis
  1 0
  20:08, 3 ное 2019
  "И ще дойдат над морето като скакалците, но няма да са животни."

  Ние сме в глобалната война.видове изчезване.предстояща хиперинфлация.5G "микровълнов" интернет.Унищожаване на нашите ( европейски ) култури.

  Лъжи и манипулация навсякъде. Къде е резервната планета ?

Видеа по темата

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини