Чревни бактерии произвеждат алкохол, опияняват и увреждат черния дроб

Вдъхновен от странния случай на пациент с увреждане на черния дроб, който винаги е пиян след хранене с високо въглехидратна храна, екип китайски учени открива, че специфични щамове чревни бактерии могат да произвеждат високи нива на алкохол в организма, което има роля на поява на безалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Безалкохолното мастно чернодробно заболяване представлява натрупване на мазнини в черния дроб поради фактори, различни от алкохола. То засяга около една четвърт от възрастното население в световен мащаб, но причината му бе неизвестна.

Сега учените идентифицираха щамове на бактерията Klebsiella, които произвеждат алкохол в червата на пациента с това заболяване.

Изследователите потвърждават своите предположения, като трансплантират микробиотата на пациента на мишки - чернодробните клетки на гризачите също започват да натрупват мазнини и се появяват характерните симптоми на заболяването.

Проучването е публикувано в списание Cell Metabolism.

Мастните чернодробни заболявания или стеатозата обикновено предхождат по-тежките поражения на този орган: цироза, възпаление и развитие на карцином. Стеатозата може да се появи по два начина. Първият е свързан с употребата на големи количества алкохол - в процеса на използване на етанол чернодробните клетки произвеждат много странични продукти, които задействат пътя на биосинтезата на мазнините и в клетките се образуват мастни капки. Вторият начин е свързан със системно метаболитно разстройство (например затлъстяване или диабет), но точните му механизми все още не са известни.

Дзин Юан (Jing Yuan) от Пекинския институт по педиатрия, заедно с колегите си, е заинтригуван от случай на пациент с тежка чернодробна стеатоза. Болният не е пиел алкохол, но е консумирал много въглехидрати, а концентрацията на етанол в кръвта му е около 400 mg / l (това съответства на 0,4 ppm). Това е типично проявление на рядък синдром на самоопиянение (auto-brewery syndrome), при който човешкото тяло произвежда само етанол. Обикновено този синдром е свързан с активността на дрождите в червата, но противогъбичните лекарства не променят състоянието на пациента, така че учените стигнаха до заключението, че причината за заболяването може да е различна.

Изследователите предполагат, че бактериите в червата на пациента може да са производителят на алкохола. Те изолират бактериална РНК от изпражненията му и я секвенират, за да определят видовия състав на микробиотата. Оказа се, че представителите на рода Klebsiella в червата на пациента са приблизително 900 пъти повече от нормалното - 18,8 процента вместо обичайните 0,02%. Сред тях учените откриват два щама на бактерията Klebsiella pneumoniae, които са не само устойчиви на спирт, но и сами го произвеждат.

За да проверят колко широко разпространена е тази бактерия при пациенти с подобна диагноза, учените анализират изпражненията на други 43 пациента с чернодробна стеатоза и 48 здрави хора. Те откриват, че в сравнение със здравите хора, в червата на пациентите със затлъстял черен дроб, броят на бактериите от рода Klebsiella е леко увеличен, но способността на тези бактерии да произвеждат алкохол е много по-висока. Изследователите вземат повторни проби от изпражненията от същите тези пациенти шест месеца по-късно. По това време много от тях успяват да се възстановят от стеатозата и бактериите, произвеждащи алкохол в червата им, са значително по-малко.

За да потвърдят, че проблемът наистина е свързан с бактериите, учените провеждат експерименти върху мишки като ги хранят, разделяйки ги на три групи, една контролна и други две, които консумират обичайната си храна, но с добавен алкохол или с висока концентрация на Klebsiella pneumoniae. Оказа се, че увреждането на черния дроб се среща при втората и третата група животни. След това учените  трансплантират на стерилни безмикробни мишки  култура Klebsiella и животните също развиват симптоми на чернодробна стеатоза. 

Накрая, изследователите създават моделни мишки, при които е възпроизведено състоянието на пациента със стеатоза като микробиотата на пациента е трансплантирана на безмикробните мишки. При трансплантация на бактерии от тези мишки на здрави мишки, последните също получават всички характерни симптоми. В същото време, ако бактерията  Klebsiella се отстрани преди трансплантацията на микробиотата, стеатоза при здравите мишки не се развива.

По този начин учените доказват, че етиловият спирт все пак може да е причина за безалкохолното мастно чернодробно заболяване, дори ако човек изобщо не пие, микробиотата на червата му може да произвежда достатъчно алкохол, за да увреди черния дроб.

Справка: Fatty Liver Disease Caused by High-Alcohol-Producing Klebsiella pneumoniae, Jing Yuan et al., Cell Metabolism (2019) 

Източник: Alcohol-producing bacteria could cause liver disease in some people, Science News

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Съ
  СЪР ПИЧУК
  0 0
  18:43, 27 сеп 2019
  Баси бактериите дайте ги насам и вече няма да харчим пари за водка.Обещавам.

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини