Чревният микробиом и аутизмът са свързани

Екип от изследователи, свързани с множество институции в Китай, откри доказателства за дефицит на чревни микроби при деца, които развиват разстройство от аутистичния спектър (ASD). В своя доклад, публикуван в списанието Science Advances, групата описва изследването си на чревни микроби при деца с ASD и какво са открили.

Предишни изследвания вече предположиха, че проблеми с чревния микробиом могат да стоят зад появата на ASD при засегнатите деца, но какви могат да бъдат тези проблеми оставаше загадка. В новото изследване учените може би са направили още една стъпка към разрешаването на тази загадка.

Изследователи събрали проби от изпражнения от 39 деца с диагноза разстройство от аутистичния спектър, а също и от 40 деца, които нямат това разстройство. Но тъй като често има големи разлики в чревните биоми на хората, изследователите внимавали да изберат деца за изследването, които нормално биха имали сходни биоми поради възрастта, местоживеенето им и други фактори. Всяка от пробите е била подложена на метагеномно секвениране, за да се определи дали има забележими разлики между децата с ASD и тези, които нямат аутизъм.

Учените се фокусират конкретно върху 18 микробни вида, които преди са били свързани с ASD. По този начин екипът открива разлики в съотношенията на детоксикиращите ензими при децата с ASD в сравнение с тези, които не са. Усещайки, че са попаднали на нещо, изследователите допълнително тествали още 65 деца с ASD и открили същите резултати. Те предполагат, че разстройство от аутистичния спектър вероятно се развива при деца поради въздействието на микробиома на червата върху процеса на детоксикация в червата. И това от своя страна позволява на токсините от околната среда да навлязат в кръвта, където нараняват митохондриите в мозъчните клетки, което води до симптоми, свързани с ASD.

Изследователите признават, че се изисква повече работа, но също така и че вероятно е възможно да се създаде терапия, която подпомага процеса на детоксикация, като по този начин се насочва началото на ASD - или още по-добре, за преодоляване на елементите, които водят до проблеми с детоксикацията в първото място.

Mengxiang Zhang et al. A quasi-paired cohort strategy reveals the impaired detoxifying function of microbes in the gut of autistic children, Science Advances 2020. DOI: 10.1126/sciadv.aba3760

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
05 дек 2020
Последни новини