Храни със сходно съдържание на етикета влияят различно на чревния микробиом, изненадани учените

Храни със сходна информация за на етикетите си, могат да повлияят на микробиома на червата на различни хора по различни начини,  установиха изследователи.

Неотдавнашно проучване, резултатите от което са публикувани в Cell Host & Microbe,  проследява диетите на участниците и проби от изпражненията в продължение на 17 дни, за да проучи как различни храни влияят на микробиома в червата, дори когато те изглеждат подобни по хранително съдържание.

Здравият микробиом на човешките черва включва голямо разнообразие от различни бактерии и научната общност е заинтересована как той е свързан както със здравето, така и с болестите.

В иследването общо 34 участници били инструктирани да записват всичко, което ядат в течение на 17 дни. Екипът ежедневно вземал проби от изпражненията им.

За да открият как се променя микробиомът на всеки участник всеки ден в резултат на изядената храна,  изследователите направили метагеномно секвенциониране на пробите.

Това им позволило да наблюдават как промените в микробиома влияят на ензимите и метаболитните функции.
 
Как хранителните вещества могат да променят чревния микробиом
Преди да започнат изследванията, авторите на изследването смятали, че ще могат не само да идентифицират връзките между някои хранителни вещества и специфични щамове на микроби, но и да определят защо микробиомите на отделни индивиди се различават.

Вместо това обаче те установили, че храни, които имат сходен хранителен профил, не винаги имат еднакъв ефект върху микробиома.

Старшият автор Дан Найтс от Катедрата по компютърни науки и инженерство и Биотехнологичния институт в Университета на Минесота в Минеаполис, отбелязва, че тези открития станали друг вид предизвикателство.

„Трябваше да измислим нов подход за измерване и сравняване на различните храни“, обяснява той.

След това учените разработили структурирана йерархия за храните, която им позволила да идентифицират тясно свързани храни на база статистически данни.

Те открили, че така свързаните храни, например листните зеленчуци спанак и кали, имат сходен ефект върху микробиома, докато храни, които не са тясно свързани, но имат много сходни хранителни профили, оказват различно въздействие на чревния микробиуом.

Етикетите на храните накратко
Производителите дават много информация на етикетите на храните, за да могат хората да изберат какво да ядат и какво да избягват.

Например, на етикетите на храните в Съединените щати е отбелязан размерът на порцията и какво е съдържанието ѝ.  Съдържанието на калории обикновено е в горната част на етикета, следва списък с общите мазнини, холестерол и натрий. Етикетите на храните също отбелязват количеството въглехидрати, включително диетичните фибри и захарта, и колко грама протеин осигурява една порция.  Освен това на етикетите е показано какви и колко витамини и минерали, като витамини А и С, калций и желязо, съдържа храната.

Но това проучване открива, че макар някои храни да имат сравними количества витамин А, въглехидрати или протеини, те не водят непременно до подобен чревен микробиом.

Чревният микробиом и здравето
Бъдещите изследвания могат да открият начин да бъде активно променен чревният микробиом, за да се постигне положителна промяна в здравето, но както изследователите установяват сега, отговорът на този въпрос не е в хранителния профил на етикетите.

„Микробиомът е свързан с широк спектър от състояния, включително метаболитни нарушения, автоимунни заболявания и инфекции, така че има силна мотивация той да бъде манипулиран чрез диетата като начин да се повлияе на здравето“, казва Дан Найтс.

„Това проучване показва, че е по-сложно, отколкото просто да се търсят отделни хранителни компоненти като фибри и захар. Необходими са много повече изследвания, преди да разберем как пълната гама от компоненти в храната влияе на начина, по който микробиомът реагира на това, което ядем“, казва ученият.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини