Изгубен континент с размера на Гренландия открит под Европа

Скрит континент, частично потънал в земята, бе разкрит от учените, като част от земната маса е видима и до днес.

Изследователи от Унивреситета в Утрехт разкриха континенталната кора, наречена Голяма Адрия, част от Адриатическия регион, откъснал се от Северна Африка преди над 200 милиона години.

Земната маса, останала видима, съставлява ивица земя в Италия, проситраща се от Торино на север до Пулия на юг.

“Забравете Атлантида”, казва главният изследовател Ду ван Хинсберген, „без да го осъзнават голяма част от туристите прекапрват отпуската си всяка година върху изгубения континент Голяма Адрия“.

Според доклад, публикуван в списанието Gondwana Research, земната маса се откъснала от Северна Африка преди над 200 милиона години преди да започне да се измества редом със сложната система от тектонични плочи, съставляващи Средиземноморския регион.

“Истинска геологична бъркотия. Всичко е извито, пречупено и струпано. В сравнение с това, Хималаите са една значително по-проста система. Там можете да последвате няколко големи разлома на разстояние над 2000 км.”, казва ван Хинсберген.

Голяма част от останалата земна маса потънала под водата, покрита от коралови рифове, плитки морета и седименти. Седиментите образували скали, които на свой ред били повлечени с потъването на континента под тектоничните плочи, образувайки планински вериги в Алпите, Апенините, Балканите, Гърция и Турция.

Обширният земен участък покрит от континента, означава, че истроията на региона се нуждае от по-нататъшно изследване от страна на учените, които картографират еволюцията му от триаса насам.

“Това е не просто огромен регион, но приютява и над 30 държави, всяка от които е провеждала свои собствени геоложки изследвания, изработвала е собствени карти и има собствени идеи за еволюционната история”, казва ван Хинсберген.

“Изследванията често спират на националните граници. Следователно регионът е фрагментиран не само от геологична гледна точка”

Не за пръв път учените откриват скрити земни маси. През 2017 изследователи от Южноафриканския университет във Витватерсран откри, че остров Мавриций е разположен върху неоткрит фрагмент от суперконтинента Гондвана на възраст 200 милиона години, който се откъснал от Африка, Южна Америка, Антарктида, Индия и Австралия преди около 180 милиона години.

За Нова Зеландия бе установено, че се намира на върха на значително по-голяма земна маса, наречена Зеландия, голяма част от която е разположена под Южния Пасифик и следователно е невидима.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини