Откриха 39 древни галактики, които се отдалечават толкова бързо, че са невидими за Хъбъл

    Древни масивни галактики от прашното начало на нашата Вселена, са останали скрити, невидими за очите на известния космически телескоп Хъбъл. Но сега астрономите, изучавайки инфрачервени данни, са открили 39 от тях на странни места от ранната Вселена, където (и когато) нощното небе е изглеждало много различно от нашето.

    Светлината от тези далечни галактики е тръгнала към нас преди повече от 11 милиарда години, в ранната история на нашата Вселена. Когато достига Земята през 2019 г. тази светлина ни показва как е изглеждала тази част на Вселената през първите 2 милиарда години от нейното съществуване. И светлината е толкова променена, че Хъбъл, построен да вижда в ултравиолетова, видима и близка до инфрачервена светлина, изобщо не може да я види.

    Това е така, защото тези далечни галактики, като повечето далечни неща в нашата Вселена, се ускоряват отдалечавайки се от нас - следствие от тъмна енергия, която разширява Вселената. Светлината от обекти, които се отдалечават от нас, се отмества към по-дълги дължини на вълната. И тези свръхдалечни галактики се ускоряват толкова бързо, според изследователите, които са ги открили, че ултравиолетовата и видимата светлина, която излъчват, се е изместила изцяло в дългия диапазон на дължината на вълната "субмилиметър", който дори Хъбъл не може да открие.

    В резултат на това, пишат изследователите в Nature, повечето астрономи, които са фокусирани върху първите 2 милиарда години от Вселената, изучават на странни галактики много далеч, които въпреки това са достатъчно неподвижни относно Земята, че Хъбъл може да ги види. Но тези непроменени галактики вероятно не са норма.

    "Това повдига въпроси за истинското изобилие от масивни галактики и плътността на звездното образуване в ранната Вселена", пишат изследователите. С други думи, колко галактики е имало наистина тогава и колко бързо са се образували звезди?

    Астрономите и преди са забелязали отделни масивни галактики от дълбокото минало, пишат изследователите, както и по-малки галактики, забулени в прах. Но за своето изследване сега екипът използва серия от чувствителни към субмилиметрови дължини телескопи, за да забележи тези 39 досега невиждани древни галактики.

    "Беше трудно да убедим нашите колеги, че тези галактики са толкова стари, колкото подозираме. Първоначалните ни подозрения за тяхното съществуване идваха от инфрачервените данни на космическия телескоп Спитцер", казва в изявление Тао Уанг, водещ автор на статията и астроном в Университета на Токио. "Но [големият милиметър / субмилиметров масив в Атакама, Чили] има остри очи и разкри подробности при дължини на вълната на субмилиметър, най-добрата дължина на вълната, за да надникнете през праха, присъстващ в ранната Вселена. Въпреки това, бяха необходими допълнителни данни от Много големия телескоп в Чили, за да докажат, че виждаме древни масивни галактики там, където никой не е виждал досега." 

    И тези констатации са важни за ранните модели на Вселената и за обяснението как нашата съвременна Вселена е съществувала.

    "Такова голямо изобилие от масивни и прашни галактики в ранната Вселена предизвиква нашето разбиране за образуването на масивна галактика", пишат изследователите в документа. 

    Няколко различни съществуващи модели прогнозират много по-ниска плътност на тези видове галактики. С това ново откритие учените трябва да се върнат назад и да усъвършенстват моделите си, за да отчитат този нов набор от данни от невиждани досега неща.

    Тези галактики, пишат изследователите, вероятно са част от групата, породила съвременните масивни галактики. Но те имали много повече прах и били далеч по-плътни от галактиката Млечен път.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини