Доктор тества експериментално лечение върху себе си и победи смъртоносна болест

Млад лекар предприе изследване, за да разбере собствената си рядка болест и изпробва експериментално лечение върху себе си, което засега изглежда е сполучливо. Д-р Дейвид Фаджгенбаум, асистент в Медицинското училище Перлман на Университета в Пенсилвания, е в ремисия още откакто за първи път използвал себе за "тест" преди пет години.

Сега ново проучване предполага, че лечението на Фаджгенбаум може да помогне на други хора с това рядко възпалително заболяване, известно като болест на Касълман. Пациенти с тежки форми на състоянието, които не са се повлияли от досегашните терапии, могат да се възползват от лечението, насочено към специфичен сигнален път вътре в клетките, наречен път PI3K / Akt / mTOR.

Работата, публикувана в Journal of Clinical Investigation, е един от малкото случаи, когато водещият автор (Fajgenbaum) също е пациент в изследването.

През 2010 г. Фаджгенбаум, тогава атлетичен 25-годишен в медицинско училище, внезапно се разболява. Той е развил подути лимфни възли, коремна болка, умора и обрив с малки червени петна по тялото му, според доклада. Състоянието на Фаджгенбаум скоро се влошило и станало животозастрашаващо.

В крайна сметка младият лекар е диагностициран с болест на Касълман, която всъщност е група от възпалителни заболявания, които засягат лимфните възли. Около 5000 души в САЩ се диагностицират с някаква форма на болест на Касълман всяка година. Пациентите с болест на Касълман могат да имат лека форма на заболяването с един засегнат лимфен възел, но някои имат анормални лимфни възли в цялото си тяло и развиват животозастрашаващи симптоми, включително органна недостатъчност.

Фаджгенбаум имал тази по-тежка форма, известна като идиопатична мултицентрична болест на Касълман (iMCD), която се диагностицира само при около 1500 до 1800 американци всяка година, според доклада. Тежката форма на заболяването е подобна на няколко автоимунни състояния, но подобно на рака, също предизвиква свръхрастеж на клетки, в този случай в лимфните възли. Около 35% от хората с iMCD умират в рамките на пет години от поставянето на диагнозата. Въпреки че има едно одобрено лечение на болестта на Касълман - лекарство, наречено siltuximab, не всички пациенти реагират на терапията.

Фаджгенбаум попаднал в тази група. Никакви съществуващи терапии не му помогнали и симптомите му продължили да се връщат - за 3,5 години след диагностицирането му той бил хоспитализиран осем пъти. Но изучавайки собствените си кръвни проби, Фаджгенбаум идентифицира възможна улика за болестта си. Непосредствено преди връщане на симптомите той наблюдава скок в броя на имунните клетки, наречени активирани Т-клетки, както и повишаване на нивата на протеин, наречен VEGF-A. И двата фактора се регулират от пътя PI3K / Akt / mTOR.

Фаджгенбаум предположил, че лекарство, което инхибира този път, може да помогне за състоянието му. Той се насочил към лекарство, наречено sirolimus, което инхибира този път и вече се използва за предотвратяване на отхвърляне на органи при пациенти с бъбречна трансплантация. Фаджгенбаум няма повече симптоми, откакто започнал да приема лекарството през 2014 г.

В новото проучване той и колегите му съобщават, че други двама пациенти с iMCD също показват повишени нива на активирани Т клетки и VEGF-A, преди симптомите им да рецидивират. След лечение със сиролимус и двамата пациенти показват устойчива ремисия. Досега и двамата пациенти са изкарали 19 месеца без рецидив.

"Нашите открития са първите, които свързват Т клетки, VEGF-A и пътя PI3K / Akt / mTOR към iMCD", казва Фаджгенбаум в изявление. "Най-важното е, че тези пациенти се подобриха, когато инхибирахме mTOR. Това е от решаващо значение, защото ни дава терапевтична цел за пациенти, които не реагират на siltuximab."

Въпреки че новите открития са обещаващи, проучването включва само трима пациенти и ще са необходими по-големи изпитвания, за да се покаже, че това лекарство е ефективно лечение на iMCD. Скоро Фаджгенбаум и колегите му планират да започнат клинични тестове на сиролимус при до 24 пациенти с рядкото смъртоносно заболяване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
28 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
28 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
28 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
28 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
28 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
28 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
28 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
28 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
28 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
28 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
28 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
28 май 2020

Случаен виц

Последни новини