Асоциацията на кабелните и комуникационните оператори: При платената телевизия има 30% сив сектор

На пазара на разпространение на платена телевизия сивият сектор е около 30%, алармират от Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО).

Асоциацията подкрепи промените в Закона за авторското право и сродните му права.

Ако съпротивата срещу текстовете продължава, тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха сложили край на съществуващи порочни практики, посочват от БАККО.

Публикуваме пълния текст на становището на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори относно промените в ЗАПСП:

„Приетите изменения безспорно касаят основно телевизионните програми и всички субекти на авторското право, но считаме, че косвените ползи ще допринесат за намаляване на нелоялната конкуренция в сектора и изсветляване на пазара на разпространение на платена телевизия.

За БАККО, която обединява платформени оператори, поставени „на светло“ и спазващи законовите изисквания, измененията са важни и са крачка към нормализиране на пазара, на който има около 30% сив сектор. Считаме, че следните мерки ще имат значение в осъществяване на тази цел:

- Възможността за използване на съвременни технологични решения за осъществяване на дистанционен мониторинг върху телевизионните програми. Да пребориш с цифровото пиратство с аналогови мерки очевидно е неработещо и в този смисъл подкрепяме възможността за използване на нови технологични решения.

- Установяването на улеснена процедура по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и на наказателните постановления по ЗАПСП -държавните и регулаторните органи имат възможност да оптимизират усилията си в изпълнение на функциите си, защото ненаказаността е плодотворната почва в която виреят нерегламентирани практики и оператори, които рушат конкурентността на пазара.

- Възможността, дадена на основния ни регулатор – КРС да използва и други данни за пазара на разпространение на Платена ТВ, което ще допълни усилията на регулатора за ежегодното представяне на цялостната и коректна визия за нашия пазар, неговото състояние и тенденции. От БАККО подкрепяме и допълнителните условия, приети от законодателя, в използването на референтни данни и проучвания от КРС и необходимостта те да отговарят на методика, съгласувана с Комисията.

Следва да отчетем и широките възможности за обсъждане на Законопроекта, които бяха предоставени и от Министерство на културата и от Правна комисия към НС, включително бе организирана работна група към Комисията. Разгледани и коментирани бяха всички мнения и опасения, възприети бяха изменения на първоначалния текст.

В този смисъл, ако съпротивата срещу текстовете продължава, тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха сложили край на съществуващи порочни практики.

Говорейки за прозрачен и конкурентен пазар, не можем да не отчетем, че предприетите стъпки за изменение са само едната част от усилията. От БАККО нееднократно сме заявявали, че за да има успех поставената със законопроекта цел е необходимо заедно с мерките, насочени срещу нерегламентираното разпространение на телевизионни програми, да се предприемат и законодателни мерки, гарантиращи прозрачността и публичността на начина, по който телевизионните оператори формират размерите на възнагражденията за предоставяното от тях на кабелните, сателитните и другите платформени оператори правото да разпространяват съответните радио и телевизионни програми. Посоченото може да бъде постигнато чрез въвеждането на законово задължение за радио и телевизионните оператори да правят публично достъпни своите цени/тарифи за разпространение на програмите, върху които имат права. Подобна промяна в посока на прозрачност вече беше извършена със Закона за задължително депозиране на печатни произведения, с който медиите, включително електронните, бяха задължени да публикуват информация за източниците си на финансиране."

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
16 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
16 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
16 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
16 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
16 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
16 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
16 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
16 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
16 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
16 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
16 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
16 ное 2019
Последни новини