"Музикаутор" се присъединява към апела на международната общност за изкуствения интелект

„Музикаутор“ се присъединява към апела на международната общност за защита на авторските права при разпространението на изкуствения интелект (ИИ), съобщават от организацията на автори и композитори в България. 

Писмото обединява позициите на десетки международни организации, които представляват интересите на шест милиона творци и артисти в сферата на музиката, аудиовизията, литературата, фотографията и други форми на изкуство. Сред тях са CISAC – Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори, BIEM – Международно бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане, CIAGP – Международният съвет на творците на графични, пластични и фотографски изкуства, IMPF – Международната организация на независимите музикални издатели, SCAPR – Международната федерация на организациите за колективно управление на сродни права, и още много организации от различни континенти.

Международните организации изразяват безпокойството си от бързия и безпрецедентен напредък на ИИ, който ще засегне най-тежко именно културните и творчески индустрии. Известни са вече примери с творци, чиито произведения са използвани за обучение на ИИ без тяхното разрешение, заплащане на полагащото им се възнаграждение или дори признание, често под претекст за извършване на „изследователска дейност“. 

Международната авторско-правна общност отправя призив към правителствата за разработване и приемане на политики и законодателство, които признават и защитават творческия труд и поддържат стабилността на авторско-правните системи.

Подчертава се, че произведения, генерирани изцяло от ИИ, не бива да се възползват от същото ниво на защита като произведенията, създадени от човека. Организациите посочват още, че тази тема трябва да бъде спешен приоритет и е належащо глобалните дискусии да бъдат започнати бързо. 

Цялото отворено писмо на международната авторско-правна общност и залегналите в него принципи са ТУК

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини