80% от общините не плащат авторски права за музиката по време на събития

Около 80% от общините, които разходват публични средства, не спазват Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това съобщи изпълнителният директор на организацията на автори и композитори "Музикаутор" Иван Димитров.

Според него проблемът е актуален предвид предстоящите местни избори и кампаниите, при които има редица събития и концерти в общините. Много от тези събития се финансират с публични средства, а това само по себе си е задължително основание за спазването на законите в България, обясни Димитров.

По думите му, ако местната власт не се съобразява със законовите изисквания, това е генерален проблем за правовата държава.

По данни на Музикаутор, събрани по реда на Закона за достъп до обществена информация, общият размер на обществените средства, инвестирани за събития с музикално съдържание, възлиза на 30 милиона лева. Димитров отбелязва, че липсва централизирана информация за разходваните средства.

Ако законът бъде спазван и бъдат уреждани авторските права за музиката в събитията, то 5% от средствата трябва да бъдат отчислени като възнаграждения за композиторите, авторите на текст и аранжимент, чиято музика се изпълнява. Това обаче се случва само в малка част от общините, уточнява Димитров.

Той недоумява защо Закона за авторското право и сродните му права не се спазва, въпреки че е факт от 30 години.

Изпълнителният директор на Музикаутор разказа и за предполагаеми корупционни практики, които биват замаскирани при провеждането на различен тип събития.

Например, община Челопеч, която е известна със залежите на злато и във фокуса й не е културният туризъм, през изминалата година тя отделя 400 хил. лева за провеждане на метъл фестивал. Той е посетен от едва 1000 души, което прави разход от 400 лева за един посетител. В същото време, въпреки множеството покани от Министерството на културата, този фестивал остава без уредени права. Шефът на Музикаутор посочи, че организацията е завела дело срещу общината и то вероятно ще бъде спечелено.

Спечеленото дело обаче има две страни- интересът на творците е защитен, но обикновеният данъкоплатец ще трябва да плати допълнителна стойност върху това, че общината не е спазила закона, обясни Димитров.

Той обясни, че от няколко години насам Музикаутор многократно кани Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в дискусия за това какъв е смисълът от този закон, но засега тези опити остават без успех.

"Нашата цел е да сключим споразумение с тях, което да постави основата на един нормален ред и прозрачност, които да гарантират, че всички общини ще спазват закона и че ще има яснота за публичните средства, които се инвестират. Тази прозрачност е важна не само за нас, но и за цялото общество", коментира още Иван Димитров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини