Броим хилядарка за лятна занималня.Печата

 
24 часа
 
"Шкода": Заводът на "Фолксваген" ще бъде в България или Турция
 
България е все по-близо до приютяването на най-новия завод на водещия световен автомобилостроител Volkswagen (VW). Турция е единственият останал конкурент на страната ни, твърди синдиката на служителите на Skoda, цитиран в Bloomberg Terminal, пише Investor.bg.
 
Предимствата на двете страни се изразяват най-вече в евтината работна ръка. Съществена, обаче, е разликата в държавното управление и инфраструктурата. Ако от Анкара лъха несигурност с оглед последните събития около местния вот, то София наскоро прие председателството на съвета на ЕС. От друга страна България не разполага с инфраструктурата на Турция, така че аргументите "За" и "Против" нарастват.
 
Труд
 
Килограмът вече не е същият
 
От понеделник тази седмица светът на науката, а за да сме честни това означава цялото човечество, живее в нова ера. В която основните мерни единици в Международната система за единиците (СИ) не са дефинирани с физически еталони. Новите определения за "килограм" (тегло), "ампер" (електрическо напрежение), "келвин" (температура) и "мол" (плътност) бяха предложени от Международния комитет за мерки и теглилки през ноември 2018 г. и одобрени единодушно от делегатите на 60-те страни-членки (сред които и България) на тогавашната Генерална конференция на организацията, която се провежда на всеки четири до шест години в Париж. И съгласно влязлото в сила по цял свят от 20 май решение на световните учени, числовата стойност на килограма вече се определя от константата на Планк от квантовата механика, а не спрямо теглото на пазения от 130 години в сейф под похлупак в Париж платинено-иридиев еталон.
 
Монитор
 
Броим хилядарка за лятна занималня
 
Работещите родители ще трябва да броят средно хилядарка за лятна занималня на децата си, ако баба, дядо или комшийката не могат да ги гледат през ваканцията, показа проверка на "Монитор". Срещу тази сума детските центрове ще забавляват хлапетата с различни игри и ще им помагат да затвърдят учебния материал.
 
Целодневното посещение в занималня в столицата за един месец излиза между 230 и 380 лв. Ваканцията на учениците от 1-ви до 4-ти клас започва с деня на детето и продължава до 15 септември. Това означава, че родителите ще трябва да приготвят между 700 и 1200 лв. за занималнята през целия период. В таксите обаче не са включени обядът на хлапетата, ежедневни екскурзии, посещения в кина, галерии, театри или пък различни спортове. Това води до значително повишаване на сумата, която родителите ще трябва да заделят за тяхното дете.
 
Стандарт
 
Хитлер търсел Копието на съдбата до меча на Кубрат
 
Защо след превземането на Полтава идеологът на Холокоста прибира в щабквартирата си в града съкровището на хан Кубрат и дни наред го разглежда предмет по предмет, сякаш търсейки нещо много специално? Този въпрос не дава мира нито тогава - преди повече от 70 години, нито днес. Над него са си блъскали главите както шефът на Полтавския музей, пазител на безценните реликви по онова време, който бил принуден за 10 минути да събере златото в чували и да го предаде на нациста, така и охраната на вездесъщия Алфред Розенберг, на която било разпоредено муха да не прехвърча докато той гледа предметите.
 
Сега
 
Ректорът на СУ: Безобразието на политиците се превръща в традиция
 
На този светъл празник няма да коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция. През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред. Разбира се, имаше и изключения. Нашият приятел Явор Нотев, който е бил винаги с нас отпреди да стане политик, се опита да ги вразуми, но както ще чуете след малко в поздравителното ми слово - култура и духовност не се наливат насила. Винаги традиционният ред е бил следният - най-отпред върви българското духовенство, което и сега е сред нас, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник
 
Капитал дейли
 
Спад в инерцията на растежа
 
Първите индивидуални финансови резултати на публичните дружества в България показват известно забавяне на темповете на растеж при някои, но ускоряване при други. И макар те да не са напълно представителни за целия бизнес, все пак дават сигнал накъде се движи той. Ако обаче логичното очакване е резултатите да се отразяват и в цените на акциите, то това не винаги се случва.
 
На фондовата борса в София сякаш времето е спряло и летаргията се е настанила на нея с пълна сила. А представянето на публичните компании и цените на акциите им са важни, тъй като в тях са инвестирани не малка част от активите на пенсионните фондове, които един ден трябва да осигурят достойни старини на осигуряващите се, като компенсират намалената държавна пенсия.
 
Дума
 
Румен Радев: Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите
 
В нашия българския език народът е откривал спасението. Не рядко преследвана и обругавана, българската писменост се е превърнала в наш щит, продължи президентът.
 
С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури, всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, а и от световната съкровищница, с нея си отива част от цивилизацията. Ние сме призвани да пазим езика, защото нашата, българска кирилица е нашият най-ценен дар към световното културно наследство, заяви президентът пред множеството на тържеството пред Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий".
 
Държавният глава се обърна и към генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която е специален гост на тържеството. Той ѝ благодари, че в днешния вълнуващ ден е на празника, за да сподели уникалния празник на един народ на духа, приел просветата, културата и писмеността за висша ценност.
 
Вярвам, че вашата визита е признание за приноса на България към световното културно богатство, заяви Румен Радев.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини