Цацаров иска ВКС да върне Полфрийман в затвора.Печата

 
24 часа
 
Цацаров иска ВКС да върне Полфрийман в затвора (Обзор)
 
Незаконен съдебен състав и неспазване на формата на съдебния акт. Това са основанията, заради които главният прокурор Сотир Цацаров иска от Върховния касационен съд възобновяване на производството по молбата на Полфрийман да бъде освободен и спиране на действието на определението, с което е пуснат предсрочно, т.е. австралиецът да се върне в затвора до започването на ново дело. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, във вторник.
 
По скандалния случай със свободата на убиеца на Андрей Монов Цацаров бе сезиран с молба от родителите на жертвата.
 
Труд
 
България иска Джок в затвора
 
Австралийският убиец Джок Полфрийман да се върне в затвора, а делото за неговото предсрочно освобождане да бъде гледано отново. Искане за спиране на действието на съдебното определение, постановено от състава с председател Калин Калпакчиев, и възобновяване на производството, внесе главният прокурор Сотир Цацаров във Върховния касационен съд.
 
Рано сутринта Аксиния и Христо Монови - зачернените родители на загиналия студент Андрей Монов, подадоха жалба в прокуратурата и още същия ден обвинител №1 прие мотивите им, че са извършени съществени процесулани нарушения при постановяване на съдебния акт. Сред тях и е и конфликтът на интереси на Калпакчиев и докладчикът по делото Весислава Иванова, които би следвало да си направят отвод заради връзките си с Българския хелзински комитет.
 
Монитор
 
Край на опашките за общежития в СУ
 
Мизерия, падаща мазилка, мухъл, хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове, посрещат новодомци в общежитията на Лесотехническия университет в София. Заради тези условия често студенти и родители правят освежителни или цялостни ремонти. Един от тях е Ивайло Иванов, който със своите съквартиранти заделя 1200 лв. "На пода имаше балатум, който имаше дупки в него, стените бяха прогорени поради наличието на дървеници, хлебарки има постоянно", каза той пред Нова.
 
Това е и причината Ивайло и съквартирантите му да започнат ремонт за тяхна сметка. Те полагат паркет, шпакловат стените, купуват си нови мебели. "Опитахме се по някакъв начин да пригодим стаята, така че да бъде годна за живеене", обясни момчето. След приключването на ремонта отиват с всички касови бележки при управата на университета, но оттам обясняват, че такива средства не се осребряват.
 
Сега
 
Фалитът на "Томас Кук" води до срив на туризма и у нас
 
Загуби за стотици милиони и верижни фалити на хотели се очакват след приключването на летния туристически сезон, точно в месеците, когато браншът се подготвя за зимата. Причината е фалитът на най-стария английски туроператор "Томас Кук", който в неделя обяви, че прекратява дейността си. Хотелиерите настояват да бъдат подкрепени от държавата, като бъдат освободени от корпоративен данък за определен период от време например, но засега подобни мерки не се обсъждат.
 
У нас "Томас Кук" работи с 58 хотела и дължи около 36 млн. евро на различни обекти. Според експертите на Института за оценки и анализи в туризма обаче финалната сметка ще излезе много по-голяма - загубите за българските хотели и туристически фирми се изчисляват в рамките на около 100 млн. лева.
 
Капитал дейли
 
Американски и британски фонд се интересуват от покупка на БТК
 
Два глобални фонда - BC Partners и Providence Equity в момента правят детайлно проучване на БТК и реално един от тях може да е следващия собственик на телекома. По информация на "Капитал" от няколко източника общо около 10 финансови инвеститора са проявили интерес към дружеството, но лятото продавачите са получили само три първоначални оферти, като едната не е посрещнала изискванията. Реално от септември екипи на двата фонда правят детайлно финансово и правно проучване. Специализираното издание Mergermarket същ посочва BC Partners и Providence за потенциални купувачи и допълва, че обвързващи оферти трябва да бъдат подадени до средата на октомври.
 
Добрата новина е, че и двата кандидата имат опит в телекомуникационния сектор и са сред най-големите фондове за дялови инвестиции. Лошата е, че за пореден път БТК ще е собственост на финансов инвеститор, а не на глобална телеком група.
 
Дума
 
Ковачки и Вълка в нова поръчка за боклука на София
 
Две от топлоцентралите на Христо Ковачки са единствените кандидати да оползотворят остатъците от отпадъците на София, които ще се използват за RDF гориво. Дружество с краен собственик Румен Гайтански-Вълка пък иска да вози горивото от боклук и другите остатъци до дестинациите, посочени от Столична община. Това става ясно от офертите за двете поръчки, които бяха отворени днес, пише Медиапул.
 
ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен" са иденствените кандидати за изгаряне на остатъците от обработката на столичния боклук. Фирма "Зауба" пък е една от двете, кандидатстващи за извозването.
 
Откакто работи заводът за преработка на столичните отпадъци, общината плаща за изгарянето на горивото, което се получава след обработката им. До момента основен изпълнител на тази дейност са циментовите заводи "Холсим", "Девня цимент" и "Златна Панега цимент". Те използват горивото от боклук за целите на производството си. Към момента общината би трябвало все още да има договори за изгаряне с "Холсим" и "Девня цимент". Този със "Златна Панега" е приключен, показва справка в регистъра на обществените поръчки.
 
Стандарт
 
Губим 306 млн. евро заради фалита на Томас Кук
 
Около 306 млн. евро няма да постъпят като приходи в страната ни до октомври, прогнозира бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев в интервю за БНР.
 
"Голямата загуба ще бъде оттук нататък в отлива от българския пазар, който и без това е в тежко състояние. Нека да не забравяме, че близо 50% от чартърите се поддържаха от "Томас Кук"... В последните 3 години си бяхме обвързали изключително тежко с "Томас Кук". Нещо повече - по всичките генериращи за България пазари българското Министерство на туризма имаше за основен партньор "Томас Кук". В момента, когато "Томас Кук" фалира, представата за България фалира заедно с акциите на "Томас Кук", каза Ботев.
 
Земя
 
Планът "Манолова" за София
 
Над 340 идеи за решения на 190 конкретни проблема на столичани. 23 водещи ангажимента, изпълними до 2023 година.
 
Мерките в програмата са обособени в пет стълба - "София - светла, умна и почтена", "София - чиста, уютна и зелена", "София - удобна и подредена", "София - с грижа за гражданите" и "София - привлекателна и заможна"
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини