БСП внася вот на недоверие.Печата

Вот.

"Дума":

БСП внася вот на недоверие

БСП внася вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в политиката по околна среда и води. Това обяви Корнелия Нинова след извънредно заседание на ИБ и ръководството на ПГ "БСП за България". По думите й след 10 години некомпетентно управление, безхаберие и кражби близо 500 000 българи са оставени без питейна вода. Хуманитарната криза в Перник става национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем, предупреди Нинова. "В същото време постоянно се увеличава цената на водата, без да се предприемат никакви мерки за инвестиции. Само 0,5% от водопреносната мрежа е подменена, а над 50% от водата се губи", припомни тя.

България е трета в света по замърсен въздух, защото правителството на Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят у нас, изтъкна Нинова. "Дишаме рак и пием отрова. Всички оправдания за природни причини са безпочвени. Прехвърлянето на отговорността на ВиК дружествата, на кметове и на общински съветници е жалък опит за спасение на кабинета и лично на премиера", категорична е Нинова. Тя опроверга думите на Борисов, казани вчера в Перник, че "тук политика няма". Според Нинова всичко е политика и нищо друго. "Твой министър да каже, че се дават 32 млн. лв. за ремонт на язовир "Студена", за да се осигури вода, и само след 4 години да има водна криза, без да е ясно къде са отишли парите, е политика на корупция. Министър на регионалното развитие да подписва всеки месец на ВиК в Перник колко вода да източва, без да отчита колко се влива, е политика на некадърност. Да оставиш близо половин милион българи без вода е политика на геноцид. От 10 години политиката има едно лице и едно име - Бойко Борисов. Министрите са послушни изпълнители, които той често сменя, независимо коя калинка използва и кой бушон гори, когато стане напечено", подчерта Нинова.

Пожар.

"24 часа":

Изгорял е архивът на психодиспансера, щетите са огромни

Целият архив на лечебното заведение е заличен от пламъците, които лумнаха тази сутрин в психодиспандера край столичната Сточна гара, съобщи Би Ти Ви.

Силно засегнати са поликлиниката, както и администрацията на съседния психодиспансер.

Пламъците обаче не са засегнали скъпата техника в поликлиниката. "Рентгените са спасени. Проблемът е с покривната конструкция, ако падне сняг, това ще протече надолу", обяснява зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков.

Спешно са евакуирани над 50 пациенти, част от тях са лежащоболни. За щастие, няма пострадали.

Сигналът за пожара подават служители на съседния център за Спешна помощ.

"Карахме спешен пациент с инфаркт и заобиколихме по път за болницата психодиспансера, като пламъците бяха с повече от 20-тина метра високи", разказва Теодор Цанков, парамедик в ЦСМП - София.

"Пламъците се вдигаха и от задната страна, страшна работа", допълва неговият колега парамедик Георги Борисов.

Санкции.

"Сега":

Възможни са US санкции срещу България заради "Балкански поток"

САЩ ще наложат санкции на всякакви продължения на приоритетния за Русия газопровод "Турски поток", научи базираното в Брюксел електронно издание на български език EURACTIV. Сърбия вече завърши, а България доизгражда скъпа инфраструктура, за да внася газ от "Турски поток" и да го пренася по-нататък в Унгария и Австрия.

На 20 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции върху два офшорни газопровода, проектирани от Москва за заобикаляне на Украйна и увеличаване на доставките на газ - през Балтийско море до Германия (Северен поток 2) и през Черно море до Турция (Турски поток, наричан също TurkStream) ,

Санкциите срещу "Северен поток 2" получиха голямо медийно внимание, защото Германия и ЕС излязоха с критични изявления. EURACTIV разговаря с американски служители и получи разяснения, които сочат, че компаниите, участващи в допълнителни линии към втората тръба на "Турски поток", ще бъдат обект на санкции, когато газът започне да тече.

Перник.

"Монитор":

Нанков: До 3 месеца ще приключат ремонтите в Перник

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви пред Нова тв заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той.

По думите на Николай Нанков водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК оператора. "Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", коментира заместник регионалният министър.

Нанков обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода когато има достатъчно количества в язовир "Студена". Възможно е такова да има още през март и след пролетното снеготопене през април - май", заключи Николай Нанков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини