С делото "Иванчева" искали да ударят прокуратурата, според Иван Гешев

Делото "Иванчева" се използва и преекспонира, за да се удари прокуратурата, специално - специализираната прокуратура. При оправдателни присъди щеше да бъде ползвано за закриване на прокуратурата, за оставки на зам.-главни прокурори.

Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ след като в понеделник на първа инстанция бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова получиха 20 и съответно 15 г. затвор по обвинението за искане на подкуп.

По думите на Гешев - прокуратурата твърди, че има факти, адвокатите са отговорили: "такова нещо няма". Според зам.-главния прокурор, който по време на ареста на Иванчева и Петрова беше шеф на Спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото единственото решение е да дадат публичност. "Искаме истината", каза Иван Гешев, който припомни, че лично бил по време на многочасовия арест на двете жени в центъра на София.

"Единицата за справедливост е това, което присъжда съда. Тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни според законодателството и Конституцията", каза Гешев.

По обвинението, че присъдите на Иванчева и Петрова са по-тежки от присъди за убийство, зам.-главният прокурор обясни, че има различни състави за убийство и за подкуп. Подсъдимите са привлечени по най-тежкия състав, каза той.

"Досега законът не се прилагаше, борбата с корупцията сега започва. "Когато започнаха първите стъпки някои хора се уплашиха, че няма да крадат без последици, опитват се да настроят обществото, че зад тези присъди стои нещо друго, а не справедливост", каза Гешев.

"Не съм чел присъдата, колегите вчера са я чели и не са сигурни, че те (Иванчева и Петрова) са оправдани за получаване на подкуп. Трябва да излязат мотивите. Ако се окаже така, колегите няма да са съгласни с това решение на съда, защото за нас то не почива на събраните доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство е потвърдено в съдебното", каза Гешев.

Зам.-главният прокурор си позволи да обвини и политици и медии. Определени политически сили, журналисти, които обслужват тези политически сили били предизвиквали съмнение по отношение на делото Иванчева и Петрова.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини