Незаконни 200 000 евро спипани по границиците за ден

 Хиляди недекларирани евро задържаха митнически служители при три отделния случая в рамките на ден. Незаконно пренасяните пари са открити в пътници на митническите пунктове Капитан Андреево, Лесово и „Летище София“ .

От Агенция „Митници“ уточниха, че 65 000 евро са задържани при съвместна проверка от митнически служители и гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево. Валутата е открита в автобус с турска регистрация, който пътувал от Румъния и минавал през страната ни на път за Турция.

Автобусът пристигнал на граничния пункт на 26 февруари, половин час преди полунощ. Шофьорът и пътниците декларирали, че не пренасят стоки или валута за деклариране. За превозното средство е подадено искане от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ за извършване на щателна митническа проверка, при която в раницата на един от пътуващите, между личния багаж, е открита полиетиленова торба пълна с пачки с евро в различни купюри. Откритите банкноти са с левовата равностойност на 127 128 лева, те са задържани. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура Свиленград.

Недекларирани 104 600 евро с левова равностойност над 200 000 лв. са откритите от митничарите незаконно пренасяни пари на Митнически пункт Лесово. До тях проверяващите стигат при инспекцията на кола с българска регистрация, която се движела към Турция.

Автомобилът е управлявал български гражданин, придружен от двама пътници - и двамата турски граждани, единият от които със статут на постоянно пребиваващ в България. Пред българските митнически служители тримата са заявили, че нямат нищо за деклариране. Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ селектират автомобила за щателна проверка. При личен преглед на трите пътуващи лица в автомобила, митническите служители откриват внушително количество контрабандно пренасяна валута, в пачки по джобове на дрехите им. 15 000 евро са открити у шофьора на автомобила, който е българин. Други недекларирани 25 200 евро е пренасял единият от турците, пътуващи в кола.

Срещу двамата са съставени актове за нарушение на Валутния закон. Най-голямата сума контрабандна валута - 64 400 евро е открита в джобове по дрехите на третия пътник. Срещу него е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура - Елхово. Работата по случая продължава. Недекларираната валута е иззета.

В същия ден митничарите пункта на „Летище София – пътници“ откриват и над 36 000 евро при проверка на пътник – български гражданин, пристигнал с полет от Израел. В джобовете си той носел 36 915 евро. Отритата валута е иззета, съставен е акт установяване на административно нарушение.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини