Трето заседание на ВСС се провали заради липса на кворум

Извънредното заседание на Пленума на ВСС, свикано от неговия председател - правосъдния министър Цецка Цачева, не се състоя поради липса на кворум.

На заседанието присъстваха 11 от членовете на съвета, а сред отсъстващите беше главният прокурор Сотир Цацаров. Това е трето провалено заседание на ВСС, след като при последните две част от членовете на съвета излязоха от залата.

На 29 юни мнозинството, в това число и Цацаров, напуснаха заради символичен протест с болтове в подкрепа на председателя на ВКС Лозан Панов.

Един от въпросите, които членовете на ВСС трябваше да решат, бе приемането на отчет по изпълнението на препоръките на ЕС от последния мониторингов доклад. Също така трябваше да се обсъди и анализът на българската прокуратура от Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК, предаде БТА.

Преди седмица шестима членове на съвета изпратиха писмо до правосъдния министър, в което настояха да има извънредна среща, заради провалените две поредни заседания пак поради липса на кворум. Те изразиха притесненията си, че са останали неразгледани важни теми, засягащи кадрови въпроси, нормалното функциониране на съдилища и прокуратури, както и други важни въпроси, касаещи съдебната власт.

След като стана ясно, че днес заседание не може да се проведе, Цачева информира, че следващото редовно заседание ще бъде на 20 юли, а в дневния ред ще са заложени точки, които не търпят отлагане.

Един от присъстващите - Калин Калпакчиев, коментира, че поведението на колегите му, които не са дошли, е безотговорно. 

"Ние сме държавен орган, имаме отговорност към съдебната власт, към колегите си", каза той. 

По думите му, това е съзнателен опит да се провали заседанието, като уточни, че някои негови колеги са в отпуск, но други ги няма по неизвестни причини. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини