Най-добрите Windows приложения на 2008

В класацията на CNET намират място само нови програми за безплатен даунлоуд
През 2008 година излязоха много нови версии на популярни операционни системи, браузъри, настолни и уеб приложения. Наред с годишните актуализации разработчиците пуснаха и напълно нови програми, доста от които заслужават внимание.

Google Chrome - най-бързият браузър

Независимо от силната конкуренция на пазара на браузъри, Google Chrome определено успя да привлече внимание с появата си през септември. Google Chrome се отличава на няколко фронта. Възможността му да „откъсне" табулатори от главния прозорец и да ги премести на десктопа на потребителя, за да ги съхрани като отделни уеб приложения, допринася за сближаването между уеб приложения и традиционен софтуер. Друго съществено предимство е бързината. По скорост на стартиране, зареждане на уеб страници и връщане на резулати от търсене Chrome може да срещне конкуренция единствено и евентуално от втората бета на Firefox 3.1.

KidZui - безопасен интернет за деца

KidZui не използва опитаните и провалили се методи за контрол на достъпа до интернет, които включват „черни списъци" на забранени сайтове и проследяване и блокиране на посещавани сайтове. Идеята, която стои зад неговото функциониране, е да предложи обширен списък на безопасни уеб сайтове. KidZui изглежда и действа като браузър, но всъщност е затворена система от сайтове, одобрени от редакторите. Редакторите са родители и учители, които са създали база данни от 800,000 уеб сайтове. KidZui е нещо повече от една безопасна среда за сърфиране в интернет. Програмата комбинира най-съществените компютърни средства с функции на социални мрежи, благодарение на които децата могат да обменят фотографии и видео материали с техни приятели.

Songbird - медиен браузър и уеб плейър

Songbird беше в етап на разработване доста дълго, но в края на октомври излезе финалният продукт. Songbird представлява по същество медиен браузър и уеб плейър, изграден от Firefox, VLC Player и SQLite. Програмата е с отворен код и поддържа потребителски разширения и допълнения за различни платформи. И те не са ограничени само до промени в екранния вид на софтуера (т.нар. „скинове"), а включват стилен браузър по албуми, прозорци за текстове на песни и поддръжка на Last.fm и mashTape.

Secunia Personal Software Inspector - полезен инструмент за по-добра сигурност

Secunia PSI се заема с разрешаването на един често подценяван аспект на софтуерната сигурност - остарелите програми. Той проверява дали всички приложения са актуални, което е важно не само за осигуряване на най-новата функционалност на софтуера, но и за отстраняване на грешки и уязвимости. Важно е да се отбележи, че Secunia не ъпгрейдва автоматично софтуера без оторизация от потребителя, а само го уведомява и предоставя директни линкове. Програмата е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали потребители. Първите могат да използват табулатора Simple layout, а за повече подробности относно състоянието на системата и повече актуализации се отива на Advanced layout, където могат да се проверят Microsoft XML, инсталацията на Adobe Flash player и други. Не малко предимство е и фактът, че даунлоудът е безплатен.

Smart Defrag - бърз инструмент за анализ и сканиране

Smart Defrag е още една отлична програма, която премина успешно етапа на бета тестване през 2008 година. Тя се отличава от немалкото дефрагментатори на пазара, безплатни и комерсиални, по две причини. При силната конкуренция в сегмента, кратките времена за анализ и сканиране са важни. Освен че притежава това качество, продуктът използва и автоматичен режим, които постоянно дефрагментира файловете, които се използват най-често и то без да натоварва системните ресурси. Програмата се нуждае от малко количество RAM, когато работи във фонов режим, поради което работи без проблеми и на по-стари машини. Дефрагментирането може да се извършва и по график, при зареждане или изключване на Windows, според желанието на потребителя.
Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини