Слънчевото такси завърши околосветската си обиколка

36-годишният шейцарец Луи Палмер се завърна в родния си град Роот със своя слънчев автомобил, с което приключи околосветската си обиколка, съобщи Асошиейтед прес.

Палмер, който е учител, обикаля света 17 месеца, за да популяризира екологичната технология. Той направи пътешествието без нито капка бензин.

Палмер нарича автомобила "слънчево такси", защото е возил на него около 1000 души - от обикновени ентусиасти до нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Автомобилът е създаден от учени в швейцарски университети с подкрепата на близо 38 страни. Той е съвсем безшумен и може да развива до 90 км/ч на разстояние 300 км, благодарение на слънчевите панели, монтирани на ремарке в задната част на автомобила.

В началото на своето пътешествие Палмер заяви своята амбиция да покаже, че не е нужно хората да се отказват от своята страст към автомобилите и могат да кормуват без да замърсяват въздуха.

Във време когато делегатите по екологични конференции се надяват да измислят начин да намалят вредните емисии във въздуха с 10-20 %, Палмер е убеден, че е възможно процентите да достигнат 100. "Ето от това имаме нужда в бъдеще", казва той.

"За първи път в историята соларен автомобил успява да направи околосветско пътешествие, без да изразходва нито капка бензин. Загубих само два дни в ремонт по време на цялото ми пътуване", добавя швейцарецът.

"Соларното такси" има електрически мотор, много по-тих е от обикновена кола, побира двама души и отговаря на всички стандарти за безопасност на карането, както всеки един автомобил, но има само 3 колела. Не му липсва даже радио!

Делегатите от екофорума в Познан търсят нови начини за справяне с глобалното затопляне, предстои им също така да изготвят конвенция, която ще замени протокола от Киото, който изтича през 2012 г. Според него 37 държави са задължени да намалят нивата вредни емисии от парникови газове с 5 %, натрупани от 1990 година насам. Целта е новата конвенция да бъде приета на следващата среща под егидата на ООН през декмври 2009 г. в Копенхаген, Дания.

След неконтролируемото поскъпване на горивата това лято, много производители на коли - от САЩ до Япония - инвестират усилено в разработване на автомобили, ползващи алтернативно "гориво" - електричество, биогорива. Хаваите вече планират да се създаде мрежа от станции за презареждане на електрически автомобили и снабдяване с батерии, като подобни идеи набират скорост и в Австрия, Дания и Израел.

Според Палмер няма причини автомобилните компании да не се заемат с разработването на много по-добри версии на екологични коли, задвижвани от слънчева енергия: "Тези нови технологии вече съществуват. Екологични и икономични са и напълно безопасни. Можем да спрем глобалното затопляне!"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини