Хонда напуска Формула 1

Отборът на Хонда ще напусне Формула 1. Причина за това е, че поради световната икономическа криза плановете на ръководството за продажба не се осъществиха. Така британецът Дженсън Бътън и Рубенс Баричело ще останат без отбор за старта на сезона, а времето да реагират е ограничено.
"Стигнахме до това трудно решение Хонда да се оттегли от всички дейности, свързани с Формула 1. Сезон 2008 е последният за нас в Гран при надпреварите. Решението ни е продиктувано от настъпилата тежка световна автомобилна криза", заяви на пресконференция президентът на компанията Такео Фукуи.
„Все още разискваме бъдещето на нашите подразделения „Honda Racing F1 Team" и доставчика на двигатели "Honda Racing Development". Те могат да влязат в общия пакет при продажбата на отбора", завърши японецът.
Хонда, който похарчи повече от 300 млн. паунда за една година във Формула 1, все още има шансове да се спаси като срока е до началото на януари. Според Ройтерс шефовете на отбора Рос Браун и Ник Фрай са разкрили пред Асоциацията на отборите от Формула 1: "Имаме месец, за да се намери нов купувач, в противен случай закриваме отбора".
Ако този купувач не бъде намерен през следващата година във Формула 1 ще се състезават 18 болида. Състезанието за Гран При на Япония на пистата "Сузука" обаче остава в програмата.
Подобно решение може да прекрати преждевременно 16-годишната кариера на Рубенс Баричело. 36-годишният бразилец има девет шампионатни победи и заедно със сънародника си Бруно Сена, племенник на легендарният Айртон Сена, трябваше да се състезават за Хонда през 2009 година.
През миналия сезон Хонда се представи разочароващо, спечелвайки едва 14 точки, което бе най-слабото постижение сред отборите. Дженсън Бътън бе 18-ти при пилотите с едва три точки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини