Човек може да вижда звука

Човек може да възприема звука не само със слуха си, но и визуално, показва изследване, което тотално разнищва досегашните разбирания на традиционната невронаука, че зрението улавя образите, а слухът приема звуците, без двете да се пресичат.
Според новото изследване, направено от учени от университета "Пол Себастие" в Тулуза, ръководени от Паскал Барон, зрителната система преработва звуците и помага на хората да ги виждат. Научният труд е публикуван в сп. "BMC Neuroscience". Основна теза в изследването е, че човешкият мозък може да използва звука, за да вижда, и светлината, за да чува, ако му се налага.

Учените от Тулуза дресирали маймуни да локализират светлина, която проблясвала от екран. Животните я възприемали мигновено, ако тя е силна. Ако обаче не е толкова силна, то те реагират на нея по-добре, когато е комбинирана със звук.

При записа на 49 неврона, които са от най-ранните етапи на зрителното възприятие, можем да видим активност, която отговаря за своевременните реакции. П-просто казано, тези неврони реагират при звук както на една по-силна от реалната светлина, със скорост, която може да се обясни само със съществуването на връзка между зрителните и слуховите части от мозъка. Това е твърдение пък на изследователя Йе Уанг от университета в Хюстън.

Според изследването, първичната зрителна система може да ни помогне да смачкаме даден комар, който се готви да пие от кръвта ни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини