Две години след потопа в "Аспарухово" все още не са ясни причините

Преди две години водна стихия отне живота на 13 души във варненски квартал „Аспарухово”. Вълна със страхотна скорост премина през квартала, отнасяйки къщи, постройки и автомобили.

Все още няма яснота за причините за бедствието, както и не са посочени отговорни за случилото се.

След две години разследване окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров заяви, че го е прехвърлил към Следствения отдел, тъй като разследващите полицаи не могат да проведат правилно разследването. Така в момента разследването продължава основно по линиите – незаконно строителство, незаконна сеч, непочистени дерета и неспазени задължения на държавните органи.

Това дело има изключителна правна и законова стойност, заяви пред камерата на БНТ окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Припомняме, в събота варненци се събраха на протест и поискаха оставката на кмета на квартал "Аспарухово" Калина Белмезова и на заместник-районния кмет заради опасността наводнението от 2014 година да се повтори.

До този момент са вложени над 5 млн. лв. за възстановяването на квартала, като местните власти вече са готови и с идеен проект, по който са отпуснати 8 млн. лв. от фонд „Солидарност”. Към тях община Варна ще добави още 4 млн. лв собствени средства. Те са предназначена за отводнителния канал и елементи от градската среда.

Зам.-кметът на общината Христо Иванов заяви за БНТ, че вече има проведена тръжна процедура и са избрани изпълнители, но решението се обжалва. След като КЗК е определила жалбата като немотивирана, необективна и незаконосъобразна, нейното решение се обжалва във ВАС.

Според Иванов ремонтните дейности ще започнат веднага след като ВАС излезе с решение и затова местните власти ще призоват съдът да се изкаже във възможно най-кратки срокове. Властите във Варна не разполагат с много време, тъй като през ноември месец изтича срокът, в който парите за тези дейности могат да бъдат усвоени.

Към момента всички съоръжения и сгради по пътя на водата са отстранени. Безпроблемното й оттичане е осигурено, ежедневно се правят и проверки по почистването на дерето от незаконни сметища, заяви зам.-кметът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини