Дворецът на културата в Перник навършва 65 години

Днес се навършват 65 години от откриването на Двореца на културата в Перник, превърнал се с архитектурното си великолепие в един от символите на града. Зданието е изградено по проект на арх. Александър Дубовик от най-добрите български майстори в продължение на три години и половина. При построяването й сградата, предназначена за културен комплекс, е била най-голямата и у нас, и на Балканския полуостров, коментира пред БТА директорът на Двореца на културата Петьо Фетфов. Разположен на входа на централния градски парк, Дворецът (както го наричат всички перничани), заема площ 4 250 кв. метра.
„Фасадата е съгласувана с елементи от класиката, претворени с наши битови елементи, с цел да се даде характер на национална архитектура. Всички материали, употребени при построяването на Двореца на културата, са български“, разказва арх. Дубовик ден преди официалното откриване, цитиран в исторически книги, с които БТА се запозна. Колонадата е направена от врачански камък, корнизите и рамките на останалата част са от русенски, бесарбовски камък, други са от гранит, а богатата декорация е от жабленски камък.
Дворецът на културата е открит на 10 февруари 1957 г. от Вълко Червенков - тогава заместник-председател на Министерския съвет и министър на просветата и културата. Същата вечер за първи път перничани гледат балет. В големия салон на новооткритата сграда има концерт - Софийската държавна опера гостува с балета „Хайдушка песен“ от Александър Райчев. Салонът не отстъпва в техническо отношение и като великолепие от музикалните салони във Виена, пише краеведът Иван Ерулски.
Година след официалното откриване на Двореца на културата в една от залите му започва да функционира първата в България забавачница по френски език. Създадена е постоянна художествена изложба, по-късно и самодеен оперен състав, народен битов оркестър, танцов ансамбъл, естрадно-сатирична група, множество детски състави. Тамбурашкият оркестър изнася там първия си концерт през април 1958 г. Отново през април създаденият дни след откриването на Двореца самодеен театър представя драмата „Хан Татар“.
Оттук тръгват професионалните балерини и балетисти Надя Златкова, Манол Денков, Румен Будинов, Соня Иванова. През пернишкия театър минават почти всички известни български артисти. В Двореца могат да се видят автографи на няколко десетки изтъкнати български интелектуалци, творци, дипломати, политици. Институцията дава сцена на видни музиканти, поети, писатели, художници. Вече 65 години за перничани той е духовно средище, място за общуване с националните и световните културни ценности и традиции.
През 1982 г. Дворецът на културата е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен. От 2000 г. творчески и административно се превръща в общински комплекс. В него се помещават четири културни института, които са самостоятелни юридически лица.
За да съхрани достолепието и величието на сградата, община Перник много внимателно подготвя бъдещата й реновация. От откриването на институцията досега са извършвани единствено частични ремонти, според кмета Станислав Владимиров. Части от зданието се рушат, падат гипсови орнаменти, покривът тече. Електрическата инсталация също е стара, а преди години късо съединение предизвика голям пожар, в който бе изпепелена част от покрива и театралната сцена.
Общинският съвет в Перник даде съгласие общината да кандидатства с проектно предложение за обновяване на сградата на Двореца на културата по Оперативна програма „Региони в растеж“. Съветниците разрешиха общината да сключи договор за финансиране с Дружество по Закона за задълженията и договорите „Фонд за устойчиви градове“, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг до 1,5 млн. лева. Възможната безвъзмездна финансова помощ е 795 896,72 лева.
Проектът за обновяване предвижда прилагане на мерки за енергийна ефективност и извършване на ремонт на емблематичното здание, като не се променят обликът на фасадата и архитектурните елементи по нея. Ще бъде подменена дограмата, топлинно ще се изолира покривът, ще се реставрират специфични архитектурни елементи. Ще се осигури достъпна среда за лица с увреждания, ще се ремонтират електро- и ВиК инсталациите. Предвижда се и изграждане на енергийно ефективни вентилационни системи - в библиотека, читалня, канцелария, книгохранилища, ще се обнови отоплителната инсталация. Планирана е и доставка на нова техника, свързана с подобряване на електроакустиката, озвучаване, художествено осветление.
„Целта ни е да обновим сградата, като запазим уникалността й. Дворецът на културата трябва да бъде не просто ремонтиран, а и да отговаря на съвременните технологични изисквания“, коментира Иван Искренов - началник отдел „Европейски и национални оперативни програми“ в община Перник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини