Литературна витрина за поета Иван Карик е подредена в Перник

Литературна витрина за поета Иван Карик е подредена в Регионалната библиотека „Светослав Минков“ в Перник, съобщиха от институцията. Представени са книги, публикации в периодични издания, художествена литература от краеведския фонд на библиотеката. Поводът е 90-ата годишнина от рождението на поета, който е един от основателите на първия литературен кръжок в Перник.


Иван Карик (псевдоним на Иван Захариев Йосифов, 4.11.1931 - 16.07.1986) е български поет, роден в Перник. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е миньор, редактор в пернишките вестници „Рудничар“, „Ленинец“, „Димитровско знаме“, кореспондент на радио София, актьор в Пернишкия театър. Награждаван с почетен знак на СБЖ - „Златното перо“. Негови творби са включени в литературните сборници „Прилив“ (1957), „Смяна“ и „Вихрушки“. Автор е на поетичните книги „Луната и въртележката“ (1966) и „Биография на любовта ми“ (посмъртно, 1986).


Иван Карик е оставил трайни следи в литературната история на Перник. Той е един от основателите на първия литературен кръжок в града, създаден през 1945 г. Кръжокът е наречен „Христо Смирненски“ и е бил към читалище „Иван Гарванов“. В него са членували Иван Карик, Захари Захариев, Иван Иванов, Румен Шекерджиев, Любомир Костов, Георги Маринов и други. Творчеството на перничаните било забелязано и на сбирките им гостували изявени поети и писатели, като Елисавета Багряна, Павел Матев, Добри Жотев, Георги Джагаров, Божидар Божилов, Славчо Васев.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини