Ковачки обвинен в укриване на данъци. Преглед на националния печат – 13 ноември

Прокуратурата обвини Ковачки, информира "Дума". Софийската градска прокуратура обвини вчера бизнесмена Христо Ковачки в данъчни престъпления в особено големи размери. Обвинението е и за сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага. Вчера са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта, в които се помещават офиси на Христо Ковачки.
Бизнесменът е бил задържан за кратко, но е бил освободен под парична гаранция в размер на 300 000 лева. Самият той заяви, че тепърва ще търси сумата за гаранцията си, тъй като тя е рекордно висока.
По-късно вчера главният прокурор Борис Велчев отговори утвърдително на въпроса дали очаква прокуратурата да бъде упрекната за това, че действа целенасочено срещу Христо Ковачки с оглед на политическите му амбиции. Той допълни, че не би следвало да бъде така, тъй като производството срещу Ковачки не е започнало "от вчера за днес".

300 бона или килия за Ковачки, пише "Стандарт". 300 бона гаранция или килия трябва да избере енергийният бос Христо Ковачки. Данъчна примка се затегна около него вчера. Ковачки ненадейно бе обвинен в крупни данъчни престъпления. И бе пуснат на свобода срещу 300 000 лева гаранция, които трябва да плати до 7 дни.
Сумата е рекордна за България. Това е втората по големина парична гаранция, налагана на Балканите. 300 хиляди, но евро, даде преди време за свободата си само сърбинът Сретен Йосич, сочен от всички служби за кокаинов бос и наемен убиец.
Антимафиоти, данъчни и прокурори едновременно нахлуха вчера сутринта в офисите на 17 фирми на Ковачки. Най-мащабна бе акцията в главния офис на бизнесмена в индустриална зона "Орион". Проверяващите запечатаха и изнесоха всички финансови и счетоводни документи, на целия персонал бе забранено да говори по телефона. Според неофициална информация антимафиоти са влезли и в някои от жилищата на енергийния бос.

Темата е водеща и в "24 часа": Проверяват Ковачки за 13 млн. лева. Бизнесменът Христо Ковачки е обвинен за укриване на близо 13 млн. лв. данъци, научи "24 часа". Вчера прокуратурата му повдигна обвинение за данъчни измами, като му определи рекордна гаранция от 300 хил. лева.
"Сумата е толкова висока, защото сме я преценили с оглед на изключително високата степен на обществена опасност на деянията Имотното състояние на Ковачки също я обуславя", заяви наблюдаващият делото прокурор Маргарита Немска. Тя отказа да коментира сумите, както и периода, в който са извършвани престъпленията.
От официалното съобщение на прокуратурата става ясно, че те са правени до 2006 г., защото в него е посочен чл. 257 от Наказателния кодекс. Той е бил отменен тогава. Според редакцията на закона, по която бизнесменът ще отговаря пред Темида, ако до приключване на съдебното следствие на първа инстанция Ковачки внесе в бюджета дължимата сума заедно с лихвите и се признае за виновен, заплашва го единствено пробация.
Станишев си взе евроборд от съветници, пише "Дума". Членовете на нов борд от съветници за подпомагане развитието на България в ЕС представи вчера министър-председателят Сергей Станишев. Целта на борда ще бъде подобряването на политическите, икономическите, съдебните и административните реформи спрямо европейските закони. Негов председател ще бъде бившият министър-председател на Франция Доминик дьо Вилпен, а членовете на борда влизат още бившият външен министър на Испания Жозе Пике, бившият европейски комисар по правосъдие и вътрешни работи Антонио Виторино, бившият член на Европейската сметна палата Онъс Салми, ректорът на Европейския колеж в Брюж Пол Демаре и юридическият съветник Казимир Де Далмау.
Станишев сам си сложи борд за пред ЕС, четем и в "24 часа". Консултативен борд от шестима чужди политици с опит в делата на ЕС ще помагат на Сергей Станишев през следващите 6 месеца да изпълни поставените пред страната ни задачи, свързани с европейското ни членство. По думите на премиера тази помощ е нужна, тъй като е важно България да се учи от най-добрите практики на европейските страни.
Станишев вчера представи шестимата си консултанти. Председател на борба ще е бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен, а членове - ексвъншният министър на Испания Жозе Пике, бившият еврокомисар по правосъдие и вътрешни работи Антонио Виторино, бившият член на Европейската сметна палата Онъс Салми, ректорът на Европейския колеж в Брюж Пол Демаре и юридическият съветник Казимир де Далмау. Ние се нуждаем от тяхното ноу-хау, за да може страната ни да бъде активен, силен член на ЕС, каза Станишев. Той обеща съветниците да имат пълен достъп до необходимата им информация.
Опозицията иска комисия за Еми, пише "Стандарт". Парламентарна комисия да провери обстоятелствата около самоубийството на Ахмед Емин и дейността му в ДПС, поиска опозицията вчера. Инициативата е на независимите Яне Янев, Димитър Абаджиев и Лъчезар Иванов. Имаме подкрепа от опозиционните групи и до края на седмицата ще съберем нужните 48 подписа за предложението, обясни Абаджиев. В мотивите депутатите пишат, че имало факти, които трябва да бъдат разследвани. Обществото се интересувало не само от правните акспекти по случая, но и от политическите. Оставете следствието да си свърши работата и не правете политика от една трагедия, коментира лаконично зам.-шефът на ДПС Лютви Местан.
Докладвал ли е Емин за корупция високо в ДПС, пита по темата "24 часа". 10 въпроса за загадъчната смърт на Ахмед Емин постави опозицията вчера. Според нея отговорите трябва да даде след разследване анкетна комисия в парламента. Вчера те подготвиха искането и започнаха събиране на подписи.
Давал ли е покойният шеф на кабинета на Ахмед Доган "показания пред прокуратурата, следствието, ДАНС и МВР за корупция, свързани с представители на изпълнителната власт и функционери от висшия ешелон на ДПС".
Пита се още имал ли е Емин трудов договор и длъжностна характеристика, подписани от лидера на ДПС; правомерно ли е изразходвал държавната субсидия на партията; разполагал ли е с други пари, колко, откъде и водена ли им е отчетност; колко точно средства са намерени в сейфа и банковите сметки, с които се е разпореждал, констатирани ли са липси и злоупотреби; имало ли в касата му бандероли на чужди банки, установени ли са липси и злоупотреби; кой в ДПС е контролирал дейността му.
Опозицията се вълнува имал ли е Емин "срещи и беседи чрез технически или специални разузнавателни средства" с МВР и спецслужбите. Пита и дали той е бил съпричастен към тайните служби преди или след 10 ноември 1989 г.
Упълномощаван ли е, от кого, кога и как да преговаря с бизнесмени, изпълняващи концесионни договори, обществени поръчки или европроекти с цел финансиране на ДПС, е поредният въпрос. Пита се още дали сам е написал предсмъртното си писмо, или някой му е въздействал, колко хора са знаели за него преди самоубийството. И с кои лица от ръководството на движението е бил в конфликт.
4 млрд. за заплати се плащат "на ръка", пише "Новинар". Около 4 млрд. лв. годишно дават за заплати "на ръка" българските фирми и предприятия. Това показват данните от проучване на социологическа агенция „Медиана", представени в рамките на конференция, посветена на легалния труд. По данни на социалното министерство близо 50 на сто от работниците признават, че получават част от заплатите си в пликове. Официално средната месечна заплата за страната през третото тримесечие на годината е 523 лв., показва статистиката у нас. Голяма част от хората обаче получават повече пари, които не се декларират, а се дават „под масата". По този начин на практика работодателите си спестяват от разходите, които иначе биха декларирали и платили под формата на осигуровки за работниците.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини