Колко калории изгаряме чрез ежедневните занимания

Редица научни изследвания показаха, че не е нужно човек да спортува активно, за да гори излишните калории. Това може да стане чрез ежедневните занимания, вариращи от досадните домакински задължения до правенето на любов и играта с децата и приятелите, съобщава френският сайт "Линтернот".

Почти всички лекари и диетолози ще ви препоръчат в това отношение ходенето пеша. Едночасова спокойна разходка изгаря 120 калории, а едночасовото забързано ходене - цели 300 калории.

Играта обаче също е полезен начин за отслабване. Популярната френска игра с метални топки - петанк, води до изгарянето на 90 калории за 45 минути. За един час пък могат да бъдат изгорени 70 калории, ако човек реди кубчета.

Строенето на дървена колибка в продължение на 2 часа може да помогне на всеки да ликвидира 500 калории, а ваенето на пясъчен замък в продължение на 30 минути - 180 калории. Скачането на въженце за 15 минути е добър начин човек да се избави от 150 калории, а пинг-понгът за 30 минути лишава хората от 100 калории.

Занимавките в градината са друг метод за отслабване. При събирането и трупането на дърва за зимата в продължение на 2 часа човек може да изгори 720 калории. Цепенето на дърва отнема за 1 час 500 калории. Плевенето за 1 час унищожава 400 калории. А косенето с електрическа косачка на моравата за 30 минути гори цели 300 калории.

Занаятът "направи си сам" или "ремонтирай си сам" помага на хората, които не са родени с две леви ръце, да се избавят от 100 калории за половин час. Но ако нямате време за ремонтиране, за работа в градината или за игра, заради домакинската работа, трябва да знаете, че някои на пръв поглед досадни занимания в тази насока също помагат на човек да изглежда с по-стройна фигура.

Чистенето с прахосмукачка за 30 минути гори 50 калории, миенето на чинии за 10 минути - 20 калории, миенето на пода с парцал за 30 минути - 130 калории, гладенето за 1 час - 130 калории, а преместването на мебелите за 45 минути - 280 калории.

Качването и слизането по стълбите е лесна техника за горенето на 15 калории на всеки четвърт час. Така че ако работите в сграда с повечко етажи, избягвайте задължително асансьорите, ако искате да сте в добра физическа форма и с атлетично тяло.

Но ако сте вкъщи, не е необходимо да полагате същото усилие и да сновете из стълбището само и само, за да отслабнете. Дори и когато спи, човек гори калории. Сънят за 1 час изгаря 60 калории. А 30-минутната следобедна дрямка унищожава цели 30 калории, тоест по една калория на една минута.

А ако любимият човек до вас не ви оставя с ласките си да спите, не се притеснявайте. И правенето на любов води до изгаряне на доста калории - 300 калории за 30 минути. Дори една целувка е от полза. Ако тя е особено страстна и продължи 10 минути, то изгорените калории ще бъдат 25.

Ако пък нямате човек до себе си, с когото да горите калории по гореспоменатия начин, или не ви се спи, трябва да знаете, че мисленето в продължение на 1 час е добър начин да се избавите от 64 ненужни за вас калории.

Жените специално могат да бъдат спокойни, че едно от любимите им занимания, така наречената шопинг терапия, също ще им помогне не само да похарчат пари, но и да похарчат излишни калории. Три часа шопинг горят 641 калории.

Дори задължителното пазаруване на хранителни продукти и други стоки, необходими за домакинството, в продължение на 1 час могат да лишат купувачите им от цели 400 калории. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини