Първи впечатления от новия Opel Insignia

Забравете за Vectra. Новата Insignia зачертава всичко с което през последните години в Opel бяхме свикнали.

Сега конкуренцията ще срещне един съвсем друг модел, като техника, като цена и като дизайн. Интересен опит в Германия е показал, че 9 от 10 автомобилни фенове не са могли да познаят, че това е модел на Opel, като са гледали Insignia в профил. Това е последица от тоталната промяна в дизайна на модела.


Кой би очаквал от Opel подобен привлекателен дизайн? Кой бе очаквал новият модел да бъде с 22 см по-дълъг от Vectra, която заменя? Дали някой е очаквал, че този автомобил ще бъде сред финалистите за „Автомобил на годината"? Сега на хората от Opel и GM е забранено да слагат в едно изречение думите Vectra и Insignia. Двата автомобила нямат нищо общо. И това не е само маркетингов трик.


Да започнем от интериора. Първото впечатление от него е отлично. Използваните пластични материали са сред най-добрите използвани в този клас. При допир те дават усещане за по-скъп автомобил. Колкото и да не искаме да мислим за Vectra, сравненията се налагат сами. Слава Богу в интериора на Insignia не може да се намери и следа от този на стария модел.

Седалките в Insignia са изключително удобни и лесни за настройване. Над главата и на високите водачи има достатъчно място. Приятно впечатление прави и многофункционалния волан с три рамена, който седи в ръцете на водача много удобно, а всички бутони по него са лесни за достигане и боравене.


Задната седалка също е удобна и може пълноценно да настани трима души. И високите пътници отзад няма да имат проблеми с коленете или главата. Багажникът е с обем 500 литра (при лифтбека с 20 литра повече). Интересно е, че седана се различава много трудно от версията liftback. Дори когато двата автомобила са един до друг, трудно ще познаете дали и задното стъкло ще се отвори или не.


Изпробвахме автомобил с турбодвигател имащ обем 2.8 литра и мощност 191 kW. Две неща ни направиха впечатление. Първо, че това е най-тихият двигател от този клас, а след около час зад волана стигнахме до заключението, че човек със слабо сърце не бива да гледа разхода на гориво, отчитан от компютъра. Двигателят с шест цилиндъра не е чул за криза и за цени на горивата.

Но да се върнем към добрите неща. Купето е така обезшумено, двигателят работи така равномерно, че никой в колата не може да познае при ниски обороти дали двигателят работи или не. Opel Insignia може да бъде закупен и с друг, по-малък бензинов двигател. Това за тези, които се уплашиха от разхода.





Колата се предлага с бензинови двигатели имащи обем 1.6 литра, 1.8 литра, 2.0 литра турбо и две версии с предаване на движението 4х4 – 2.0 Turbo и споменатия 2.8 Turbo. Всички без последния са с четири цилиндъра. Мощността на бензиновите агрегати е съответно 85, 103, 162, 162 и 191 kW. Агрегатите са с максимален въртящ момент съответно, 155, 175, 350, 350 и 350 Nm. Максималната им скорост е от 192 км/час при най-слабия до 250 км/час при шестцилиндровия. Ускорението е съответно 12.9, 11.5, 7.6, 7.7 и 6.9 секунди. Комбинираният разход на гориво, даван от производителя е 7.6, 7.8, 8.9, 9.2 и 11.6 литра на 100 км. Данните са за каросерия седан и механична скоростна кутия.

Новият Opel Insignia се предлага и с четири дизелови двигатели, всичките с обем 2.0 литра. Това са 2.0 CDTI Ecotec с мощност 81, 96 и 118 kW и 2.0 CDTI ecoFLEX. Максималният въртящ момент е съответно 260, 300, 350 и 350 Nm. Ускорението 12.1, 11.1, 9.5 и 9.5 секунди, а средният разход – 5.8, 5.8, 5.2 и 5.8 литра на 100 км.

Сред оборудването на автомобила прави впечатление системата OpelEye, която освен да предупреждава водача за непреднамерено напускане на лентата на движение, може и да разпознава пътните знаци и да осведомява водача. Системата информира при появата на знак за ограничаване на скоростта и забранено изпреварване, като не забравя да информира и за край на ограничението от тези два знака.

Сега за фаровете, които са сред най-доброто, с което сме се сблъсквали през последните години. Insignia има фарове работещи в 9 (!) различни режими, като сами се приспособяват към условията на пътя. При това не става въпрос само за адаптиране при завой, а за сила на светене, обхват на фаровете в населено място и извън него, светене на магистрала, дори автоматично превключване на дълги и къси светлини. Системата е уникална, дано и да е надеждна при експлоатация, въпреки своята сложност.


За съжаление не разполагаме с точните цени на Opel Insigmia за България, но имаме средните за Европа. Седанът 1.6 ECOTEC (85 kW) струва около 22 000 евро. Най-слабата дизелова версия 2.0 TDCi (80 kW) ще се продава от около 24 000 хиляди евро. Версиите liftback са по-скъпи с около 400 евро от седана.

В стандартното оборудване влизат между другото и аудиосистема с CD плейър, механична климатична система, шест еърбега, ABS и ESP, автоматично управление на фаровете, електрически предни прозорци и 16 цолови джанти. Продажбите в повечето европейски страни ще започнат в началото на идната година.


Източник: automedia.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини