Човекът на Доган бил масон. Преглед на националния печат - 21 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Прокуратурата се престраши да обвини Румен Петков", акцентира "Сега". Бившият вътрешен министър Румен Петков от вчера е обвиняем за разкриване на държавна тайна по непредпазливост. Измъченото обвинение дойде след половин година разследване за това кой освети бившата барета Алексей Петров като сътрудник на ДАНС. Това че една от линиите в грандиозния скандал, който разтресе МВР през пролетта и доведе до оставката на Петков като министър. Софийската градска прокуратура обаче няма да пише обвинителен акт срещу бившия МВР шеф, а предлага съдът да го освободи от наказателна отговорност и да го накаже административно с глоба от 500 до 5000 лева.
***
"Капка и Волен са невинни", съобщава "24 часа". Софийският градски съд оправда вчера лидера на партия "Атака" Волен Сидеров и съпругата му Капка. Двамата бяха обвинени за подбуждане към лъжесвидетелство на депутата Павел Чернев и прикриване на хулиганските действия на щофьора Любомир Бакърджиев при инцидента на автомагистрала "Тракия" на 7 април 2006 г. Тогава автомобилът на Сидеров се блъсна във форда на Явор Доков.
***
"Марио Николов: Пари на БСП не съм давал", пише "Труд". "Нито аз, нито съпругата ми сме давали пари на БСП", заяви пред вестника бизнесменът Марио Николов. Вчера в Софийския градски съд започна делото срещу Николов, жена му Мариана и още седем души по обвинение в документна измама в особено големи размери със средства по САПАРД. Те ще отговарят пред магистратите и че са действали като организирана престъпна група. Според прокуратурата нанесените щети от Николов и компания са на стойност 14 527 000 лева.
***
"Човекът на Доган бил масон", разкрива "Труд", като се позовава на източници от разследването. Началникът на политическия кабинет на Ахмед Доган - Ахмед Емин, който в петък вечерта бе намерен мъртъв в сараите на лидера си, е бил масон. Той е бил в Обединената велика ложа на България, но за тези му връзки никой в ДПС не е знаел. "Самоубийството на Ахмед Емин е бил осъзнат и осмислен акт", подчерта висш полицейски експерт, намеквайки за възможно външно внушение върху неговата психика. "Прокурор постави под въпрос самоубийството на Ахмед Емин", отбелязва "Сега". "На този етап не можем да кажем, че Ахмед Емин се е самоубил. Това ще стане известно, след като получим резултата от аутопсията и всички лица, които са били на мястото на инцидента, бъдат разпитани", обяви говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев. По случая е образувано дело за склоняване към самоубийство срещу неизвестен извършител. Някогашният заместник на Доган Осман Октай посочва, че и други, които по някакъв начин са били близки на ДПС лидера, са "демонстративно убити" и убийствата са останали неоткрити. Според него Емин е бил "човекът, който контактува и с обръчите от фирми, и с политически лидери, и с властта от името на Доган". "Драмата е голямо изпитание за властта", коментира пред "Труд" Румяна Бъчварова, агенция "Маркет линкс". Според нея трагедията с Емин най-вероятно е развръзка на някакъв конфликт в ДПС. Бъчварова се опасява дали този безспорно тежък случай няма да се отрази на психиката на Ахмед Доган и на способността му да преценява правилно ситуацията. "Доган трябва да излезе и да говори", категорична е Мирослава Радева от агеция МБМД. Тя припомня, че ДПС винаги е съумявало да излезе единно след всяка трудност. Ако този път в движението се допусне пробив, това ще доведе до разбиване на досегашния модел на функциониране на партията. "Солови акции в ДПС няма да има", смята Васил Тончев от агенция "Сова Харис". И допълва, че Ахмед Доган ще продължи да контролира нещата, но във всички случаи ДПС го чакат негативи оттук насетне. "Мъртъв, Емин нанесъл саблен удар на ДПС", продължава по темата "24 часа". Фактът, че Емин е избрал да се самоубие в дома на Доган, е вид обвинение и голямо наказание за лидера ни, коментира местен водач на ДПС отсъствието на Доган от погребението в село Козица. "Не истеризирайте трагедията", призовава Емел Етем, заместник-предеседател на ДПС. "Разработката "Лиани" влиза в парламента", отбелязва "Класа". МВР шефът Михаил Миков и ръководителят на ДАНС Петко Сертов да бъдат изслушани във вътрешната комисия за разработката "Лиани". Това поискаха вчера депутатите от ДСБ Атанас Атанасов и Елиана Масева. Според Атанасов в "Лиани" е описано как работи черната каса на ДПС и как фирмите, които искали да получат обществени поръчки, внасяли до 30% подкуп в партията на Ахмед Доган. В недела представители на ДСБ направиха връзка с делото "Лиани" и смъртта на Ахмед Емин.
***
"Следващата коалиция ще е между БСП, ГЕРБ и НДСВ", прогнозира в интервю за "Сега" Владимир Каролев, член на Политическия съвет на НДСВ. Той заявява, че с изключение на "Атака" движението е готово да подпише следизборно коалиционно споразумение с всички останали партии. "Според мен - продължава
Каролев, ГЕРБ, колкото и да иска, няма как да постигне мнозинство. Ако ДСБ и СДС не се обединят, ДСБ няма да влязат в парламента, а СДС и да влязат, няма да могат да направят коалиция с Бойко Борисов, защото няма да им стигнат гласове. И тогава Бойко трябва да влезе в съюз или с ДПС, или с БСП. Според мен той е искрен в желанието си да извади ДПС от властта."
***
"ДСБ, "Атака" и БЗНС искат касиране на вота в Петрич", съобщава "Труд". Три партии - ДСБ, "Атака" и БЗНС, поискаха вчера касиране на изборите за общински съвет в Петрич. Политическите сили оспорват достоверността на резултатите. Според тях вотът е бил опорочен по две причини - имало купуване на гласове и токът бил спрян по време на броенето на бюлетините. Освен това хората в ДСБ открили и разлики в отчетените резултати от гласуването на 9 секции, които се разминавали с техните данни.

ИКОНОМИКА

"Икономическият растеж през 2009 г. ще е само 1,5-2%", прогнозира от страниците на "Класа" Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Според него това дори е оптимистично виждане. "Не трябва да забравяме, че през тази година голяма част от ръста през шестмесечието се дължеше на селското стопанство, което имаше една успешна година, както и на строителството и добрия туристически сезон. За последното тримесечие има спад от 6 пункта на промишленото производство. Една икономика, която няма добре развит индустриален сектор, може известно време да върви напред, но има опасност да бъде силно чувствителна към международните сътресения", предупреждава Данев. "Как да предотвратим финансовите кризи", посочва в рубриката "Анализи" на "24 часа" Иван Костов, бивш министър-председател на България /1997-2001/. По думите му главната цел на едно алтернативно на днешното управление трябва да бъде възстановяване на доверието на българските и чуждестранните инвеститори и банки в нашата икономика - да се овладее инфлацията, да станат реални лихвените проценти по депозитите и
да се възстанови борсата. Заради тези приоритети трябва да се проведат дълго отлаганите реформи в публичните сфери, за да прекратят разхищенията на парите на данъкоплатеца и да се затворят финансовите източници за корупция. "Подкрепа" настоява за антикризиста програма", информира "Труд". Страната се нуждае от спешна програма за противодействие на нарастващата финансова криза, се казва в официална декларация на КТ "Подкрепа" до всички властимащи. За изработването й обаче трябвало да се проведе серия от дебати по най-горещите проблеми на обществото, и то преди да бъдат приети бюджет 2009 и промените в данъчните закони. От синдиката на д-р Константин Тренчев са разтревожени от "бодряшкото настроение" и "дребнотемието", с които се занимават управляващите. "Кредитите престават да поскъпват", уверява в интервю за "24 часа" Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК. И обяснява: "Повишението на лихвите по кредитите е факт. С
последните увеличения, включително тези в настоящия момент, факторите за такова поскъпване са изчерпани. Със сигурност не очаквам до края на годината, а и през следващата година да има причина за ново вдигане на лихвите." "Жеваго се отказва от "Кремиковци", отбелязва "Труд". Компанията "Ворскла стийл България", която от 2 месеца работи на ишлеме в "Кремиковци" си тръгва от комбината. Това заяви вчера шефът на дружеството Виктор Демянюк. Всичките ни намерения се разбиват в стена, от никъде не срещаме подкрепа, което прави безмислено да се наливат пари в завода, каза Демянюк. Той съобщи още, че до този момент компанията е платила 22 млн. лева за
заплати и 53 млн. лева такса ишлеме.

БЪЛГАРИЯ - ЕС

"България е усвоира едва 3,13% от структурните фондове на ЕС", съобщава "Класа". За първите две години от членството си в ЕС България е усвоила изключително малко средства от структурните фондове, а по отделни програми няма нито един разплатен проект. Това е изводът на Българската стопанска камара, основан на данни от движението по отделните програми. Общо са усвоени едва 3,13 на сто от средствата, записани в стратегиите на отделните министерства. Най-много са тези по програма "Административен капацитет" - 17,2% от планираните 27,5 млн. евро.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини