Еко стикери за българските коли в Германия

Проблемът с лошото качество на въздуха в големите градове доведе до нови правила в немските мегаполиси.

В резултат на съвместните усилия на водещи експертни компании и държавата в редица населени места в Германия влизат в сила нови регулации, които важат както за немските, така и за чуждестранните граждани.

Обособени са т. нар. "зелени зони", достъпът до които е ограничен. Зоните обхващат най-вече центровете и индустриалните квартали, където нивото на замърсяване е високо.

Преминаването през тях е разрешено само със залепен на предното стъкло специален стикер.

Стикерите са три вида и съответстват на екологични стандарти - червен за ЕВРО2, жълт за ЕВРО3 и зелен за ЕВРО4. Издават се след кратка проверка на регистрационните документи на превозното средство.

Специален знак показва началото на зелената зона, а на допълнителна табела е обозначено с какъв стикер може да се премине. На нарушителите се налагат солидни глоби.

Правилата важат за леки автомобили, пътнически автобуси и товарни камиони. Превозни средства, които не покриват нужните стандарти и не могат да получат стикер, не се допускат до определените зони.

В България стикер за немските зелени зони могат да се закупят от Технотест. Първите зелени зони са в Берлин, Хановер и Кьолн, а броят им продължава да расте.

По предварителни прогнози до края на 2010 г. нивата на вредни газове в зелените зони ще намалее с над 70%, а трафикът ще бъде облекчен значително.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини