Автомобил, който разпознава лицето на шофьора

Автомобил, разпознаващ водача си - нещо, което преди е било само в сферата на научната фантастика, скоро може да се превърне в реалност, предаде ДПА.

Система, разработвана от компания BMW, не само идентифицира лицето на шофьора, след като той се настани в автомобила, но и наглася седалката, огледалата и волана в най-удобното за него положение, и освен това пуска любимата му музика.

Биометричната видео система за персонална идентификация използва инфрачервена камера, която сканира лицето на водача и го сравнява с лицевите характеристики на тайната идентичност, избрана от него и зададена в базата данни.

От BMW обясняват, че броят на лицата, които системата разпознава, може да се увеличи, ако няколко души използват един и същ автомобил. В направените тестове на системата са й били необходими пет секунди, за да разпознае лицето на водача зад волана.

Най-голямото предизвикателство за инженерите, преди системата да бъде пусната в производство, ще е да се справят с променящите се условия на светлина, като например ярката слънчева светлина или сянката, падащи върху лицето на шофьора.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини