Брюксел ни попари с ново писмо

България трябва да предприеме, спешни мерки, за да се укрепи контролът и които да доведат до адекватно разследване и санкциониране на нередностите при усвояване на еврофондовете.

Това заяви говорителят на Еврокомисията Кристина Наги, цитирана от БНР, по повод на новото писмо до българските власти и определения в него краен срок за решителни действия.

ЕК е поискала от властите у нас да докладват до 16 юни за предприети допълнителни действия.
Те трябва да елиминират системните слабости и да доведат до адекватно разследване и санкциониране на нередностите, за да се предотврати допускането им в бъдеще.

След щателно изследване на документите, изпратени от България след писмото от февруари, Директор на дирекция разширяване Майкъл Лий е решил, че спрените тогава пари ще останат блокирани.

Майкъл Лий е изследвал внимателно изпратената от България информация. Своя отговор, че еврофондовете ще останат блокирани Лий е изпратил още на 8 май.

В писмото на Майкъл Лий се посочва още, че българските власти са предприели някои положителни действия, но все още няма достатъчно гаранции, че е направено всичко необходимото, за да бъдат напълно преодолени системните слабости и установените нередности.

Според Наги всичко това е процес отделен и различен от мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи у нас.

Друг говорител на ЕК Марк Грей отказа да се ангажира дали очаквания през юли доклад ще бъде повлиян от ставащото с еврофонодовете, но не отрече, че той ще бъде подготвен от различни отдели, които се занимават с България.

Припомняме, част от финансирането от страна на ЕК по програми ФАР, ИСПА и Сапард бе спряно след избухване на голям корупционне скандал в Пътната инфраструктура, когато бяха арестувани двама служители на министреството.

След това започна и проверка от страна на министерство на финансите. От своя страна ЕК започна също собствена поверка.

Днес стана ясно, че според поръчания от министъра на финансите одит няма нарушения в агенция САПАРД до декември 2007 г. по усвояването на европарите. Констатацията е на KPMG, една от четирите големи световни компании за одит. Докладът е връчен на министър Орешарски на 22 април.

От 26 май ще започне официално планираният мониторинг на изпълнението на програма САПАРД у нас.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини