Дезодоранти - вероятна причина за пожара във влака-убиец София-Кардам

Пътнически чанти с дезедоранти са станали причина за пожара във влака София-Кардам на 28 февруари, при който загинаха девет души, съобщи БГНЕС като се позовава на експертизата за влака-убиец, публикувана от Окръжна прокуратура-Плевен.

На пода на купе № 6 във влака, в пространството между стълбата и прозореца и в непосредствен контакт с предпазната решетка на отоплителните тела, са се намирали най-малко три пътнически чанти, в които е имало дезодоранти и лесно запалими материали - полимерни материали като изкуствени тъкани, се посочва в експертизата.

Припомня се, че според показания на очевидците пожарът е възникнал първоначално в туристическия кушет?вагон.

Експертите с аргументи отхвърлят другите възможности и приемат, че пожарът е възникнал и се е разпространил в самата вътрешност на вагона ? в купетата.

При такъв пожар, поради наличието на достатъчно пожарно натоварване, опасните фактори (задимяване, токсична среда , висока температура) се формират с висока скорост, отбелязват те. Обхванати са били пердетата на купето, връхните дрехи на пътниците, закачени върху пердето, чантите, чаршафите и одеалата от кушетките.

"Излъчената топлина нагрява горимите предмети в непосредствена близост до огъня. Огънят консумира кислорода в купето, който в този момент е в достатъчно количество, за да поддържа реакцията на горене.

Предметите, засегнати от началното затопляне, се нагряват, дестилират и се възпламеняват последователно един от друг, като по този начин огнището на горене се разширява.

Количеството на освободената топлина и температурата в купето прогресивно се увеличават. Количеството на произведения дим нараства и се натрупва в горната част на купето", се посочва в експертизата.

За бързото развитие на пожара е способствало и движението на влака със скорост около 94 км в час (по данни от разшифровка на скоростомерната лента на локомотива).

Проведени експерименти са показали, че само четири минути след възникване на горене в купеен вагон токсичната концентрация на въглероден оксид, хлороводород и циановодород превишава допустимата за човешкия организъм.

Експертите описват следния възможен механизъм за възникване и развитие на пожара:

"На пода на купето, в пространството между стълбата и прозореца и в непосредствен контакт с предпазната решетка на отоплителните тела, са се намирали най-малко три пътнически чанти . Няма свидетелски показания, в които да се споменава за каквото и да е преместване на чантите след тяхното първоначално подреждане преди тръгване на влаковата композиция.

В резултат на значителното превишаване на допустимата температура на отоплението и наличието на възпрепятстващи топлообмена чанти е започнал процес на повишаване на температурата на повърхността на нагревателните тела, самата предпазна решетка и поставения багаж.

Вследствие на високата температура, е възможно и нарушаване целостта на флакон и изтичане на съдържащата се в него смес от различни горими газове.

Съгласно свидетелските показания, връхните дрехи на повечето пътнички са били закачени на прозореца, като покривали масичката и са се опирали в чантите. Тази своеобразна завеса е способствала от една страна за неразпространението на излизащите от неплътностите на горими газове към общия обем на купето, а от друга страна се е превърнала в своеобразен абсорбатор и акумулатор за по-голямата част от конвектиращите към тавана на купето по-леки газове.

В следващите секунди, материалите, които са подложени на топлинно въздействие са се разтопили и разтекли - надолу към източника на топлина, от което е последвало неизбежното им и моментално възпламеняване, последвано от възпламеняване на газо-въздушната смес".

Този механизъм на възникване, развитие и разпространение на горенето е най-вероятен, тъй като обединява по най-достоверен и доказуем начин данните от свидетелските показания, от протоколите от проведените огледи, от иззетите веществени доказателства и от служебната документация, отбелязват експертите.


Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини