"Отнесени от вихъра" е най-любимият филм на всички времена

Близо 70 години след появата си на екран филмът "Отнесени от вихъра" оглави класацията за най-любими филми на американците, изпреварвайки хитовата поредица "Междузвездни войни", предаде Ройтерс.

На трето място в списъка, изготвен от фирмата "Харис" след допитване сред 2279 души, е класическата лента "Казабланка", следвана от трилогията "Властелинът на пръстените".

Авторите на проучването отбелязват, че се наблюдават различия по пол и възраст в предпочитанията на зрителите. Мъжете и младите хора харесват повече "Междузвездни войни", а жените и представителите на поколението, родено след Втората световна война предпочитат "Отнесени от вихъра".

През 1939 г. лентата по романа на Маргарет Мичъл спечели осем награди "Оскар", сред които за най-добър филм и най-добра актриса (Вивиан Лий). През 1977 г. "Междузвездни войни" се размина с "Оскар"-а за най-добър филм. Тогава отличието бе присъдено на "Ани Хол" на Уди Алън, припомня агенцията.

В Топ 10 на най-любимите филми на американците попадат още мюзикълите "Звукът на музиката" и "Магьосникът от Оз", и лентите "Тетрадката", "Форест Гъмп", "Принцесата булка" и "Кръстникът
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини