Нарния измести Хари Потър в класация за детски книги

"Лъвът, вещицата и дрешникът" от поредицата "Хрониките на Нарния" на К. С. Луис е начело в класацията на най-добрите детски книги на всички времена, пише в. "Дейли рекърд".

Списъкът, изготвен след допитване сред 4000 души, представлява смесица от класически произведения на писатели като Енид Блайтън до книжки с картинки на съвременни автори като Джулия Доналдсън.

Най-високо класираният роман от поредицата за момчето-магьосник на Дж. К. Роулинг е "Хари Потър и нечистокръвният принц", който заема шеста позиция. В класацията на най-добрите детски книги за всички времена попадат още "Прегладнялата гъсеница" на Ерик Карл, "Мечо Пух" на А.А. Милн, ГДВ и "Матилда" на Роалд Дал, "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол, "Шумът на върбите" на Кенет Греъм, "Коледна песен" на Чарлз Дикенс, "Питър Пан" на Джеймс Матю Бари и други.

Данните от допитването, направено от благотворителната организация "Booktrust", показват още, че предпочитаният автор на британците е Роалд Дал с шест книги в Топ 50 на най-обичаните литературни произведения за деца.
Източник: yellow.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини