Обявиха номинациите за наградите "Оскар"

Филмите "Няма място за старите кучета" и "Ще има кръв" водят с по осем номинации за наградите "Оскар", които се присъждат от Американската академия за кинематографично изкуство и наука, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.


С по седем номинации са лентите "Изкупление" и "Майкъл Клейтън". Четирите изброени продукции, заедно с комедията "Джуно", са номинирани в категорията за най-добър филм.


"Оскар" за режисура ще си оспорват Пол Томас Андерсън за "Ще има кръв", братя Итън и Джоуел Коен за "Няма място за старите кучета", Тони Гилрой за "Майкъл Клейтън", Джейсън Райтман за "Джуно" и Джулиън Шнабел за "Скафандърът и пеперудата".


Наградата за най-добър чуждоезичен филм ще си оспорват "12" (Русия), "Монголецът" (Казахстан), "Фалшификаторите" (Австрия), "Бофорт" (Израел), "Катин" (Полша).


В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Кейт Бланшет за ролята й в "Im Not There", Руби Дий за "Американски гангстер", Саоирсе Ронан в "Изкупление", Ейми Райън в "Жертва на спасение" и Тилда Суинтън в "Майкъл Клейтън".


Бланшет освен това е номинирана и в категорията за най-добра актриса за превъплъщението си в "Елизабет: Златният век". Освен нея са номинирани Джули Кристи в "Далеч от нея", Марион Котийар в "Животът в розово", Лора Лини в "The Savages" ("Диваците") и Елън Пейдж в "Джуно".


В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Кейси Афлек в "Убийството на Джеси Джеймс от страхливеца Робърт Форд", Хавиер Бардем в "Няма място за старите кучета", Филип Сиймур Хофман във "Войната на Чарли Уилсън", Хал Холбрук в "Сред дивата природа" и Том Уилкинсън в "Майкъл Клейтън".


Наградата за най-добър актьор ще си оспорват Джордж Клуни в "Майкъл Клейтън", Даниъл Дей-Луис в "Ще има кръв", Джони Деп в "Суини Тод: Бръснарят демон от Флинт стрийт", Томи Лий Джоунс в "В долината на Ела" и Виго Мортенсен в "Източни обещания".


Наградите "Оскар" са считани за най-престижните отличия в света на киното. Церемонията по връчването им трябва да се състои на 24 февруари в "Кодак тиътър" в Лос Анджелис.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини