Обявиха победителите в българските финали на Microsoft Imagine Cup 2015

Единадесет отбора взеха участие в българския финал на най-голямото технологично състезание в света Microsoft Imagine Cup 2015. Надпреварата, която се състоя в София протече в три категории – „Иновации”, „Игри” и „Социалноотговорни каузи”.

Победители в категория „Социалноотговорни каузи” станаха младежите от отбор „Iris Tech“. Те спечелиха журито с идеята си за управление на екранните настройки, времето за почивка и дори честотата на примигване, за да се намали натоварването на очите, когато гледате екрана на компютъра. „Включихме се в Imagine Cup, защото обичаме предизвикателствата и искаме да покажем на всички, че сме най-добрите. Благодарение на състезанието получихме много ценни съвети, които ще ни помогнат да развием продукта си в бъдеще и да го направим наистина страхотен”, похвали се Даниел Георгиев от екипа на “Iris Tech”

Статуетката в категория „Игри“ грабнаха „Rocketbots” с играта си, която позволява на участниците да създават свои собствени виртуални (а по-късно и действителни) роботи, да ги научат как да се държат в различни ситуации и след това да се изправят срещу други играчи. „Вярвам, че мобилните устройства могат да се използват както за развлечение, така и като средство, чрез което можем да въвлечем хората в невероятния свят на програмирането и да им помогнем да направят първите стъпки към неговото опознаване. Страстта ми към технологиите ме накара да създам своя проект и се радвам, че имам възможността да споделя направеното с повече хора чрез участието си в Imagine Cup“, сподели Гаврил Тонев от „Rocketbots“.

„Uictoribus“, които станаха победители в категория „Иновации“ признаха, че за тях ImagineCup е нещо повече от обикновено състезание, защото ги е накарало да мислят не само за теоретичната или техническата част на идеята, но и как да стигнат от нулата до работещ продукт.” „Uictoribus“ спечелиха журито с предложението си за виртуално присъствие, което помага на хората да се представят по-добре на интервюта за работа. Проследявайки движенията, изражението на лицето и интонацията на потребителите, анализирайки техния речник, екипът им помага да подобрят социалните си умения. „Uictoribus“ дори предвиждат, че в бъдеще тяхната система ще поеме първия етап от интервюто за работа, давайки възможност на работодателите да изберат най-подходящите за позицията кандидати.

„В този момент много ми се иска да бях на ваше място. Радвам се, че България е част от това глобално състезание и съм горд, че за пореден път ще участваме с изключително стойностни проекти,“ заяви пред участниците Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Победителите от „Uictoribus“, “Rocketbots” и „Iris Tech“ продължават в следващия етап, където ще се състезават онлайн с отбори от целия свят. Международно жури ще реши кои идеи от онлайн кръга заслужават да бъдат представени на живо на международните финали в Сиатъл, САЩ, през юли 2015 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини