Google патентова как роботите да развиват собствена личност

Традиционното схващане е, че роботите са безчувствени и не могат да развиват характер и индивидуални черти. Google обаче е на път да докаже, че това не е така. Интернет гигантът е патентовал идея как роботите да развиват собствена самоличност, съобщава онлайн изданието ZDNet.

За момента патентът е само на хартия, но компанията възнамерява да се пробва да го реализира. Според нея е възможно роботите да получават няколко различни характера и дори персонажи. Не се изключва дори да приемат характера и личността на починали хора.

Идеята е роботите да могат сами да избират персонажа според човека отсреща. Друг вариант е роботът да следи за конкретни знаци или ситуации и на тяхна база да избира личността си. Предвижда се да има и възможност човек сам да задава характер.

"Роботът може да бъде програмиран да приема личността на реални хора (например на близък човек, на известна личност и т.н.)", пише в патента. Благодарение на множество сензори, облачни услуги и Big Data анализи роботите ще могат да преценяват как дадения им персонаж се приема от човека срещу тях. Те ще имат възможността да правят корекции в характера си, ако преценят, че човекът не го харесва.

Според описанието на Google в документите на патента, персонажите са предварително зададени черти на поведение, които са придадени на нечовешко същество. Самите роботи просто ще изпълняват програма. Тази програма дори ще може да се сваля на смартфон или друго мобилно устройство, което да се свързва с различни роботи. За сега компанията посочва конкретни планове за създаване на роботи с възможност да се програмират да се държат като определени хора.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини