Алуминиева батерия от Станфорд се зарежда напълно за една минута

Литиево-йонните батерии са енергийният източник на модерния свят – те вече почти напълно замениха старите си, по-тежки и еднократни алкални прародители, но проблемите с Li-Ion също не са малко. Като начало – дори в момента повечето литиево-йонни батерии имат трудност да се справят с енергийните изисквания на съвременните джаджи. Друг голям проблем е времето за зареждане, което рядко пада под час.

Нов тип алуминиево-йонна батерия, разработена в Станфордския университет, обещава да се справи с тези проблеми. Тя е не само много по-малко взривоопасна от литиевата, но се зарежда напълно само за една минута, а производството и струва само частица от това, което плащаме за Li-Ion батерии. „Нашата нова батерия няма да се запали или взриви, дори ако я пробиете с дрелка“, казва професорът по химия в Станфорд Дай Хонгджи.

За разлика от по-ранните батерии, които използват алуминий и чиито цикли на заряд-разряд са само около 100, прототипът на учените от Станфорд може да издържи над 7500 цикъла без загуба на капацитет, седем пъти повече от средностатистическата литиево-йонна батерия. Всичко това звучи като откриването на Светия Граал в батериите, но и при тази технология все още има проблеми.

Първо, алуминиево-йонната клетка засега може да съхрани само 2 волта разлика в потенциалите, за сравнение при литиевите батерии това число е 3,6 волта. Алуминиевата батерия има плътност 40 вата на килограм, докато при Li-Ion плътността варира между 100 и 206 вата на килограм. „Ако подобрим материала на катода, това вероятно ще вдигне волтажа и енергийната плътност“, обяснява професор Дай. „Като изключим това, нашата батерия има всичко, за което някога сте мечтали – евтини електроди, сигурност, високоскоростно зареждане, гъвкавост и дълъг живот“.

Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини