Стотици хиляди на протест в Аржентина заради смъртта на прокурора Нисман

Над 400 000 души протестираха в Буенос Айрес срещу президентката Кристина Фернандес де Кирхнер с мълчаливо шествие месец след смъртта на прокурора Алберто Нисман, който я бе обвинил, че се меси в разследването на атентат срещу евреи през 1994 г., предаде Франс прес. Данни за участниците в акцията са на полицията.

Множеството, събрало се с чадъри под дъжда - най-вече семейства и възрастни хора от средната класа и заможните слоеве, се събра, откликвайки на призива на шестима прокурори, свикали протеста под лозунга "Да отдадем почит да прокурора Алберто Нисман".

"Дойдох, за да поискам правосъдие за горкия човек, дал живота си за истината", заяви за АФП 65-годишната преподавателка Марта Канепа. "Цялата страна иска правосъдие. Уморени сме от това правителство, от тази корупция", добави 75-годишната пенсионерка Лаура Гисмонди.

Съобщено бе и за други протести в Аржентина, както и в някои столици по света.

Правителството обаче нарече събиранията "превратаджийски" и увери, че обвиненията на Нисман са имали за цел да въвлекат страната в близкоизточния конфликт.

"Отваряйте си добре очите. Не говоря за конспирация, (но) става дума за свят на интереси", свързани с геополитиката, заяви президентката Де Кирхнер в телевизионно интервю преди демонстрацията.

Прокурорът Нисман разследваше бомбения атентат срещу еврейски културен център в Буенос Айрес през 1994 г., при който загинаха 85 души. Представян като близък до САЩ и Израел, той бързо обвини Иран като поръчител на престъплението. Малко преди да открият тялото му с куршум в главата в собствената му баня на 18 януари, той заяви, че президентката Де Кирхнер и външният министър Ектор Тимерман се намесват в делото и осигуряват защита на заподозрените иранци срещу сключване на търговски договори.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини