От ТЕЦ-а към протестиращите за чист въздух: не сте вие хората, които да поставяте условия

  • 00:00, 22 окт 2023 г.
  • 4414
  • 0
  • 0
Ден на протести за качеството на въздуха в Димитровград под надслов "ТЪРПЕНИЕТО СВЪРШИ".
Два протеста в Димитровград. Стотици граждани застанаха зад искането за чист въздух, а служители на ТЕЦ “Марица 3” бяха организирани да бранят работните си места.

Гражданският протест под мотото “Търпението свърши” започна на площада пред сградата на община Димитровград с изложба на детски рисунки в подкрепа на чистата природа и въздух. Мирното шествие потегли в посока ТЕЦ "Марица 3", който се спряга от институциите за основния замърсител на въздуха в Димитровград със серен диоксид.

По маршрута си стотиците димитровградчани преминаха по булевард "Г.С. Раковски". За кратко те затвориха и движението на кръговото кръстовище и главния път между Хасково и Стара Загора, където най-малките изписаха еко послания по асфалта с тебешири.

Протестиращите димитровградчани заявиха, че търпението им е свършило, защото градът им е замърсяван със серен диоксид и сажди вече повече от 2 години, след като местният ТЕЦ възобнови работата си. Хората са категорични, че това трябва да спре. Основните скандирания бяха, “ИСКАМЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ, ИСКАМЕ ДЕЦАТА НИ ДА РАСТАТ ЗДРАВИ”.

В същото време пред централа се събраха служители на ТЕЦ-а, които застанаха зад искането да бъдат оставени да запазят работните си места. Служителка на топлоцентралата заяви, че има градове с много по-мръсен въздух, а там където е чист, няма хора, защото няма индустрия.

Служителите на ТЕЦ-а бяха издигнаха лозунги “В БЪЛГАРИЯ ПИШЕМ НА БЪЛГАРСКИ БЪДЕЩЕ И ЕНЕРГЕТИКА”, “СЕЙТЕ ДЪРВЕТА НЕ КОНФЛИКТИ” и др.

Двата протеста бяха отделени на разстояние десетки метри от кордони на жандармерия и полиция, но среща между двете страни се осъществи в така наречената буферна зона.

От страна на ТЕЦ-а представител бе Юлиян Семерджиев от борда на директорите, който до скоро бе заместник-председател на общинския съвет в Димитровград. Той разговаря с представители от гражданската инициатива “Дишай Димитровград” ( Димитър Караиванов, Антон Арнаудов и Веселин Вълев).
Децата от протестиращата група граждани връчиха на Юлиян Семерджиев рисунка, олицетворяваща техния поглед за проблема с качеството на въздуха в Димитровград. Димитър Караиванов връчи ултимативно писмо, в което се посочват конкретните нарушения, които централата извършва и че търпението на жителите на Димитровград е изчерпано и искат чист въздух. Караиванов връчи ултимативното писмо с искането ”С това писмо ви поставяме ултиматум да си оправите предприятието, ние не искаме да затваряте, искаме да спре замърсяването на въздуха, а как ще го постигнете си е ваша работа”, което е подкрепено от над 800 жители на града.

Разговорът не мина без напрежение, след като Юлиан Семерджиев се обърна към децата от страна на защитниците на чистия въздух с думите: “Нека да видят това коминче, благодарение на което вкъщи е чисто, светло и топло. Заради него може да си включите телевизора и да си гледате детските”. Семерджиев бе контриран, че димитровградският ТЕЦ произвежда под 1% от електроенергията на България.

Семерджиев отправи покана към протестиращите за чист въздух, че ако са специалисти и разбират повече, да започнат работа в предприятието, за да подобрят горивния процес. “Ами явно ние не можем да се справим, елате и ни покажете”, заяви Семерджиев. Бе му отговорено, че това не е тяхна работа и ако не могат да се справят, да спират да работят. Отговорността за работата на предприятието не е на обществото, а на ръководството му, допълниха протестиращите.

Семерджиев сподели, че още утре ще върне ултимативното писмо, защото не смята, че те са неговия адресант. Той обвини гражданската инициатива “Дишай Димитровград” за това, че създава напрежение и негативни емоции към предприятието и че протестиращите не са представители на гражданското общество, а на платени активисти. Това нагнети разговора, защото според представителите на “Дишай, Димитровград” в този момент зад тях на протеста присъстват 300-400 димитровградчани, а писмото е подкрепено от над 800 души.

Протестиращите попитаха Семерджиев ще направят ли нещо по въпроса за замърсяването на въздуха, а отговорът бе, че “ние сме направили достатъчно по въпроса, постоянно продължаваме да модернизираме централата, но нонстоп сме подложени на атаки от страна на всички медии. Ние не приемаме, че сме отговорни за качеството на въздуха в Димитровград”.

Протестиращите попитаха още Семерджиев, кога и дали ще бъдат отстранени проблемите в предприятието, които водят до замърсяване на въздуха, а той заяви “Планирани са мащабни ремонтни действия, те даже са в ход”, а на въпроса кога ще бъдат завършени, той отговори: “Ние от работа да се гоним с активисти от Гриинпийс, нямаме време да си свършим нашата работа”.

След като според протестиращите това оправдание е било абсурдно, Димитър Караиванов попита отново “Кажете кога ще свърши ремонта и се махаме”, на което Семерджиев отговори: “Ама вижте, не сте вие хората, които ще поставяте условия кога ще свърши ремонта”.

Според протестиращите димитровградчани, щом от централата не искат да кажат какви ремонти извършват или ще извършват и кога ще приключат те и при условие, че предприятието работи, то явно не се работи в посока да бъде подобрена екологията и да бъде защитено населението от вредното въздействие на замърсители, които са в резултат на работата на амортизираната въглищна централа.

Събралите се димитровградчани заявиха и започнаха да скандират, че няма да се спрат да отстояват правото си на чист въздух. Разговорът между двете страни може да гледате във видеото към материала.

Facebook коментари

Коментари в сайта (0)

Категории

Последни новини