ГЕРБ върна тричленния модел в Сметната палата

Възстановява се тричленната професионална колегия на управление на Сметната палата с председател и двама заместници - това прие парламентът на първо четене.

Тричленката ще взема всички решения с единодушие, според вносителя на Закона за Сметната палата Менда Стоянова от ГЕРБ. Той бе приет със 115 гласа "за", 4 - против, и 11 въздържали се, предаде БТА.

Тричленната колегия съществуваше, докато мнозинството в 42-то Народно събрание прие изцяло нов закон за одитната институция, според който тя се ръководи от деветчленен колективен орган.

От Реформаторския блок също подкрепиха промените. Петър Славов и Мартин Димитров подчертаха, че колективните органи са неефективни и затова контролните органи не трябва да бъдат колегиални, а да се носи персонална отговорност от председателя и заместниците му.

Йордан Цонев заяви, че ДПС държи на колегията като форма на управление и вземане на решение в СП, а дали ще е от 5,7,11 души е въпрос на обсъждане, както и структурата, отделенията и начина на вземане на решения в одитния орган.
Трябва да се гарантира, че няма да бъде променян моделът през следващите години, независимо кой ще е на власт, настоя той. И предупреди ГЕРБ, че стилът на реваншизъм в администрацията и в законодателството ще доведат до събитията от февруари 2013 г.

БСП пък напусна демонстративно пленарната зала в знак на протест, че промените в закона се обсъждат без председателя на Сметната палата и без да се предават на живо.

Свидетели сме на безпрецедентно, грубо и нагло нарушаване на елементарни демократични принципи, заяви депутатът Румен Гечев, цитиран от „Фокус“.

„Без никакви мотиви се ликвидира Сметната палата като колегиален орган и се заменя с председател и двама зам.-председатели. За 2013 г. от собствената си програма Сметната палата не е изпълнила с 30% поставените задачи. Проектът предвижда решенията да се взимат с единодушие. При липса на един от тримата, дейността на палатата се блокира. Докато при деветчленната колегия, това блокиране няма как да стане", добави той.

По думите му безпринципно основен недостатък е възможността за по-лесна манипулация, докато при колегията от 9 души, които били доказани специалисти, това нямало как да стане.

"За втора година правим трета Сметна палата, влизаме в рекордите на Гинес. Вашият законопроект не е предложен никъде, писан е за една нощ на коляно. Вие не допуснахте ръководителя на Сметна палата в зала. Защо? Защото се страхувате. Откъде тази политическа наглост да не допуснете висш служител в пленарна зала?", обърна се депутатът от левицата към вносителите от ГЕРБ.

Мая Манолова пък поиска в залата да бъде допусната председателят Лидия Руменова, защото ГЕРБ ще започне процеса по разгонване на Сметната палата и е редно тя да присъства.

"Когато предстои да бъде уволнен един служител, следва той да е в пленарна зала. Виждам, че вие удобно сте пропуснали да го направите. Чистката, която иска да прилага ГЕРБ, е на ход. Нека тези, които са на заколение, да присъстват", призова Манолова.

Менда Стоянова обаче не се съгласи:

„Ако допуснете до зала г-жа Руменова, би трябвало да поканим и предходните членове на Сметната палата, за да защитят предходния модел“.

Манолова отвърна, че в това гласуване е лъснало лицемерието на ГЕРБ.

Още от промените

Председателят на Сметната палата и заместниците му ще се избират от парламента след публична процедура. Възстановява се и възможността за налагане на административни наказания за нарушения на Закона за обществените поръчки.
Връща се и практиката да не се извършват финансови одити на малките общини до 10 млн. лв., тъй като това води до загуба на голям ресурс от ревизори. Сметната палата ще упражнява текущ контрол върху периодичните финансови отчети.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини