ГЕРБ: „Отзвук“ излъга в началото, в края и в средата за наши кандидати

    Обръщаме се към жителите на Смолян и Девин със становище, което не е потърсено от засегнатите страни, във връзка с публикациятаЗа 11.50 лева на месец ЮЦДП е дало под наем 136 кв. държавна земя пред „Дяволското гърло“ във вестник „Отзвук“ и сайта otzvuk.bg.

    Бихме искали публично да оповестим каква е истината относно лъжите и внушенията в цитирания материал, тъй като чрез него са накърнени правата и доброто име на лица, които са кандидати за кметове в настоящата предизборна кампания: Николай Мелемов - за кмет на Смолян, и Красимир Даскалов - за кмет на Девин.

    Г-н Маринов във въпросната статия излъга още в началото ѝ. Публикува обект, чиито наематели повече от 10 години са семейство Байректарови от с. Триград. И под снимката написа следната лъжа: „Търговските обекти срещу входа на пещерата "Дяволското гърло", разположени върху дадената под наем горска територия буквално за жълти стотинки“.

    Тази снимка не е на имоти, които са горски територии, отдадени под наем на Сдружение „Триград тур“.

    Непознавайки и явно не желаейки да се запознае с нормативната уредба, той излъга и в края на статията с внушението, което прави с това изречение: „Отдаването на имоти публична държавна собственост на толкова ниска цена и за максималния срок от 10 години е без аналог дори в проядената от корупция българска държава“.

    Излъга и в средата, като умишлено премълча тази част, в която сдружението „Триград тур“ още през юни месец т.г. (тоест, по-малко от два месеца след сключването на договора) връща на ЮЦДП площта от 107 кв. метра, за което между страните е подписано допълнително споразумение и протокол.

    Поясняваме, че де юре и де факто сдружението „Триград тур“, което е регистрирано в обществена полза и няма право да извършва стопанска дейност, е наело площадките от двете страни на тролея върху реката, след като договорът на предишния наемател е изтекъл. Той е плащал на ЮЦДП наем на абсолютно същите цени.

    Обслужващ тролея е същият жител на Триград, който и допреди подписването на новия договор е изпълнявал тази дейност, а към сдружението не е отчислявана нито една стотинка досега. Тоест, „Отзвук“ излъга, че „сред ощастливените наематели за срок от 10 години са и синовете на досегашните кметове на Смолян и Девин Николай Мелемов и Красимир Даскалов“.

    Целта на сдружението, както коректно е посочено в статията, е да подпомага опазването, изучаването и популяризирането на дивата природа (животинска и растителна) и природните образувания, в частност природата около село Триград. И това действително е така, след като сдружението не е получило каквато и да е облага от наетия обект.

    За по-голяма яснота относно правната норма, регулираща този вид наем, се обърнахме към г-н Ботьо Арабаджиев, директор на ЮЦДП – Смолян, чието становище прилагаме:

    Отдаването под наем на недвижими имоти, предоставени за управление и стопанисване на ЮЦДП, гр. Смолян е регламентирано в Закона за горите и се извършва по реда на Закона за държавната собственост и правилника за неговото прилагане.

    Отдаването под наем на горски територии – държавна собственост е уредено в чл. 41-43 “а“ от Закона за горите. Процедурата по отдаването под наем се инициира от заинтересовани лица, за което подават заявление. В заявлението се посочват целите, за които ще се ползва имота и срока, за който ще се ползва под наем. След постъпване на заявление, от страна на ЮЦДП се изисква становище от директора на съответното териториално поделение, в района на което попада имота, а при необходимост – и от други компетентни органи в зависимост от изискванията на нормативната уредба. Следващата стъпка е възлагане изготвянето на оценка за определяне на наемната цена, която се изготвя от независим оценител, вписан в Камарата на независимите оценители в България и който оценител е избран по реда на Закона за обществените поръчки. Наемната цена се определя в съответствие с чл. 30а от Наредбата за оценка на поземлени имоти в горски територии (обн. ДВ, бр.63/2011 г.) и в зависимост от целите, за които ще се ползва имота, посочени в заявлението.

    След изготвяне на оценката за определяне на наемната цена същата се изпраща за утвърждаване от страна на министъра на земеделието, храните и горите. След получаване на заповед от министъра на земеделието, храните и горите за утвърждаване на наемната цена на имота се извършват всички последващи действия по отдаването на имота, включително и сключване на договор за наем.

    За последните дванадесет месеца ЮЦДП е отдало под наем 44 броя горски територии – държавна собственост, стопанисвани от предприятието, от които за района на пещера „Дяволското гърло“ имотите са 12 броя.

    Средната наемна цена за поземлените имоти – горска територия за района на пещера „Дяволското гърло“ е в размер на 0,11 лв./кв.м. на месец, която е определена по реда на Наредбата за оценка на поземлени имоти в горски територии и тя не е прецедент и не е причина за търсене на сензация от страна на когото и да било, включително и от страна на вестника.

    Считаме за необходимо да се знае, че публикуваната във вестника снимка не е на имоти – горски територии, отдадени под наем на Сдружение „Триград тур“ по договора за наем № 19-Д-0026/07.03.2019 г., а е на други наематели в същия район, което заблуждава читателите на вестника.

    През последната година от страна на ЮЦДП са отдадени под наем шест броя поземлени имоти в горски територии – държавна собственост, за срок от 10 години с юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност и предстои подписване на договор с още едно такова юридическо лице. Правилата са уредени в чл. 43, ал.3, т.1 от Закона за горите.

    ЮЦДП, гр. Смолян подхожда по един и същи начин при отдаването под наем на горски територии – държавна собственост при спазване на действащата нормативна уредба. Не приемам твърденията на вестника, че е сключен договор за отдаване под наем на горски територии – държавна собственост заради кметове или техни синове. Не приемам и внушенията за привилегия по роднински или какъвто и да било признак на заявителите. Считам за дискриминационно да проверявам участието на когото и да било в дружества и сдружения. Има ред, закон и правила за отдаване под наем на горски територии – държавна собственост и ЮЦДП спазва този ред безусловно!

    Считам, че принципите на обективната журналистика изискват обстойно да се проучат и представят всички данни, които са относими към даден проблем – в случая в публикуваната във вестник „Отзвук“ статия не е изследван нормативния ред и принципът, които ЮЦДП, гр. Смолян спазва при отдаването под наем на горски територии, като това би могло да се направи по реда на Закона за достъп до обществена информация. В предприятието не е постъпвало заявление по реда на Закона за достъп до обществена информация, касаещо реда за отдаване под наем на недвижими имоти – горски територии. Смятам, че с посочената статия се преминава границата на търпимостта и се чувствам длъжен да защитя името на институцията и служителите, които работят в нея.

    С публикуваната във вестник „Отзвук“ статия се уронва престижа и доброто име на ЮЦДП, гр. Смолян, което в годините се е доказало като институция следваща принципите на публичност, прозрачност и равнопоставеност на всички контрагенти, с които има взаимоотношения.“

    Предизборен щаб на ПП ГЕРБ – Смолян

    КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

    21.10.2019 г.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET
    Последни новини