Кристалина Георгиева: Позицията на ЕС за "Южен поток" е в защита на потребителите

Позицията на ЕС по отношение на снабдяването на Европа с газ винаги е била ясна – диверзификация на на източниците, заяви заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева на пресконференция в Брюксел.

"Причината за тази позиция е нуждата от защита на нашите потребители от риска от повишаване на цените на газа", заяви Георгиева. Според нея ЕС винаги е искал "Южен поток" да се съобразява с европейското законодателство и да разрешава допускането на други фирми с цел увеличаване на конкуренцията на енергийния пазар.

Еврокомисарят посочи, че България се е съобразила с правилата на ЕС. Като суверенна държава тя е взела решение да спре строителството до момента, до който европейското законодателство бъде спазено без външен натиск.

По-рано днес министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че решението за прекратяването на проекта "Южен поток" е взел лично президентът Путин.

"Решението, че "Южен поток" ще бъде прекратен се основава на факта, че няколко години Еврокомисията не даде своето разрешение за неговото изпълнение и всячески притискаше страните, с които вече имаме подписани междуправителствени споразумения да променят договорите с нас. По тази причина днес президентът взе решение да се прекрати проекта", заяви Новак пред журналисти в Анкара.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    По
    Потребител /защитен/
    0 0
    16:33, 2 дек 2014
    Мисля, че изтрещях напълно!
  • 2
    Ли
    лиско
    0 0
    16:39, 2 дек 2014
    Позицията на ЕС за "Южен поток" е в полза на САЩ и в ущълб на европейските страни и най-вече за България.Бившата комунистка Кристалина не направи нищо за България по бедствията . Какво получи Бисер?! Какво получиха другите? Но в Хаити се дадоха милиони, въпреки че не са в ЕС!
  • 3
    Ка
    катаджия
    0 0
    17:15, 3 дек 2014
    Путин доказа че е мъжко момч а не пожарникар и лаладжия като тая еврокомандирка Ха сега си лапайте оная рабата и се одупете на турците за газ
Последни новини