САЩ няма да затварят "Гуантанамо" и следващата година

Конгресът на САЩ направи поредната стъпка към осуетяването на петгодишните усилия на президента Барак Обама да закрие затвора, разположен във флотската база в Гуантанамо, Куба, съобщи "Ройтерс". Депутатите не одобриха план за затваряне на затвора, включен в законопроект с годишните планове за отбрана.

Сенатор Карл Ливайн, който оглавява комисията по въоръжените сили, съобщи пред репортери, че крайният вариант на закона няма да позволи на президента да прехвърли затворниците на територията на САЩ.

Законът за отбраната, който се приема всяка година последния половин век, най-вероятно ще бъде одобрен от Камарата на представителите и Сената през следващите няколко дни, след което Обама ще трябва да даде и президентското съгласие.

Президентът обеща да закрие затворническия лагер в Гуантанамо още в началото на първия си мандат през 2009 г., като основната причина за това са щетите, които той нанася на репутацията на САЩ. Досега той обаче не успя да направи това най-вече заради нежеланието на Конгреса да одобри подобна мярка.

Във варианта на закона за отбраната, писан по-рано тази година, когато демократите имаха мнозинство в Сената, беше включен текст, който позволяваше част от затворниците да бъдат прехвърлени в САЩ.

Някои демократи и повечето републиканци, които на междинните през ноември избори спечелиха мнозинството в Камарата на представителите, се противопоставят на прехвърлянето на затворници на територията на страната.

Онези, които застават зад затварянето на "Гуантанамо", твърдят, че съществуването му нарушава принципите на САЩ, сред които е и задържането на затворници без обвинение. Според тях затворът е ключов елемент на антиамериканската пропаганда и коства значителни разходи на бюджета. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ао
    аооа
    0 0
    16:37, 2 дек 2014
    ама ги държи "демократично"
Последни новини